Kadınlarda öksürdüğünde, güldüğünde ya da hapşırdığında idrar kaçırma görülebiliyor. Sosyal hayatı yaşanmaz hale getiren bu sorun, artık kapalı cerrahi yöntemiyle kabus olmaktan çıkıyor.
Türkiye'de yapılan bir araştırmada, kadınların yüzde 30'u, özellikle 40'lı yaşlardan sonra idrar kaçırmaya maruz kalıyor. Fakat psikolojik baskı ve utanç duymasından dolayı bunu söylemekten kaçınıyor ve bu şekilde idare etme yoluna gidiyor. Ancak bir süre sonra sosyal hayatı yaşanmaz hale geliyor. Çünkü gün içerisinde 3-5 tane ped değiştirmek zorunda kalıyor.
ZOR DOĞUM YOL AÇABİLİR İdrar kaçırmanın birçok nedeni olabilir. İdrar yollarındaki enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar, istemsiz idrar kaçırma nedenlerinden sadece biridir. Belli yaşlardan sonra en sık görülen nedenler arasında çok çocuk doğurmak ve kilolu bebek dünyaya getirmek, zor doğum yapmak olarak sıralanabilir. Kadınlar öksürdüğünde, güldüğünde, hapşırdığında, ağır bir şey kaldırdığında idrar kaçırmaya maruz kalabilir. Çünkü yaşla birlikte idrar kesesini yukarıya tutacak olan taban yapısı bozulur. Özellikle zor doğum söz konusu ise idrar kesesi aşağıya doğru iner. Bu durumda ise kolay bir çözüm olan laparoskopik cerrahi devreye girer. Eskiden açık cerrahide kesi yapılarak, idrar kesesi yukarıya doğru asılıyordu. Fakat laparoskopik cerrahide yine göbekten ışıklı aletle girilerek çok rahatlıkla ameliyat yapılabiliyor. İkinci tercih olarak ise laparoskopik yönteme hiç gerek kalmadan vajenden yani histeroskopik cerrahi yöntemiyle de operasyon yapılabiliyor. Böylece hasta neredeyse hiç acı çekmeden ameliyat olup aynı gün taburcu olma lüksüne sahip olabiliyor.
TİROİT CERRAHİSİNDE DE KULLANILIYOR Laparoskopik cerrahide en çok karın boşluğuna bakarak bu bölgedeki hastalıkların tedavisi gündemde olsa da ("Laparoskopi"nin kelime anlamı "karın içine bakma" demektir) bu cihazlar ve teknolojinin gelişmesiyle guatr ve bazı cerrahi gerektiren tiroit bezi hastalıklarında endoskopik girişimleri gerçekleştirmek de pratik hale gelmiştir. Bu operasyonda boyun ön tarafında kesiklerin yapılması yerine boyun yan tarafında açılan 2 santimetrelik bir delikten boyun içine girilerek tiroit bezi bölgesinde hiç gaz kullanmadan çok ince bir kamera yardımıyla görüntü elde edilir. Video görüntüsü eşliğinde bezin damarsal yapıları güvenle bağlanır ve yine çevresindeki sinirsel ve önemli yapılara zarar vermeksizin hastalıklı tiroit dokusu dışarı alınır.
Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Endoskopik Lazer Cerrahisi Op. Dr. Ömer Faruk Vanlıoğlu anlatıyor...