Üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına ilişkin ilk tur görüşmeleri sert tartışmalara sahne oldu. AKP ve MHP, gereken 330 oy sınırını rahat aştı.
TBMM'de yüksek öğrenimde türbanın serbest bırakılması için yapılan görüşmeler, gergin bir ortamda geçti. Sert tartışmaların yaşanması nedeniyle görüşmelere sık sık ara verildi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 'çene altı' formülünde önerilere açık olduklarını ve ortak bir komisyon kurmak istediklerini söyledi. Gece geç saatlerde yapılan ilk tur oylamada, Anayasa değişiklik teklifinin 1. maddesine 401 'Evet' çıktı. Türban için ikinci tur oylama ise cumartesi günü yapılacak.
***
İlk raunt türbanın
Meclis Genel Kurulu'nun tartışmalı oturumundan üniversitelerde türban serbestisine ilk vize çıktı AKP ile MHP '330 sınırı'nı rahat geçerken, gerginlikler nedeniyle görüşmelere sık sık ara verildi.
Üniversitelerde türban serbestisine ilişkin Anayasa değişikliğinin ilk tur görüşmeleri gergin atmosferde tamamlandı. CHP'nin engellemelerine karşılık, AKP-MHP bloğunun ortak tavrıyla gereken en az 330 oy sınırı aşıldı. Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesine, yapılan gizli oylamada 401 kabul, 110 ret çıktı. CHP'Lİ SAV: HASAT DEĞİL HAŞAT Görüşmelere, usül ve gündem tartışmaları nedeniyle saatler sonra geçilebildi. Konuşmalar da gergin ortamda yapıldı. CHP'li Önder Sav, "Hasat toplamak isteyenler haşat olacak. Meyveleri AKP diyecek. MHP'ye de sapı kalacak" ifadelerini kullandı. CHP'li Kemal Anadol ise "Meclis'te laiklik karşıtı vekil yok diyen Başbakan, 1995'te 'Tutturmuşlar laiklik elden gidiyor diye, millet isterse gider' diyordu. İşte sen varsın" diye konuştu. 'ÇERNOBİL GİBİ MUHALEFET' MHP'li Mehmet Şandır "Kaygılar yersiz. İyi niyetle destek verdik" derken, DTP'li Aysel Tuğluk ise TCK 301 konusunda da "demokratikleşme" talep etti.DSP'li Emrehan Halıcı'nın yorumu ise "Allah'la olan ilişkilerinin arasına biz siyasilerin girmesi ayıptır" şeklinde oldu. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise muhalefeti Çernobil Santrali gibi korku ve tehlike saçmakla suçladı.