Yürekleri yakan olaydan sonraki önlemler semtteki esnafları vurdu. Kepenkleri günlerdir kapalı olduğu için kan ağlayan imalathaneler, artık çalışmak istiyor.
31 Ocak'ta Zeytinburnu Davutpaşa'da ruhsatsız bir havai fişek deposunun patlaması, 23 vatandaşın canına mal olmasının yanında ekonomik olarak da sıkıntı yaratmaya başladı. Güvenlik önlemleri nedeniyle 4 gündür çalışamayan işyerleri her gün 3 milyon dolar zarar ederken, şu ana kadarki kayıp 12 milyon doları buldu.
70 BİN İŞÇİ ÇALIŞIYOR Patlamadan hiç zarar görmeyen iş merkezleri de önlemler nedeniyle açılamıyor. Her gün bu bölgede işbaşı yapan işçi sayısı 70 bin civarında. Geçim kaynağını ihracatla sağlayan ve dövizle anlaşma yapan işyeri sahipleri ise bu olaydan en az hasarla kurtulmanın hesabını yapıyor.
***
'Bırakın çalışalım'
Zeytinburnu'ndaki patlamadan sonra çevredeki tüm işmerkezlerine giriş çıkış yasaklandı. Günlerdir çalışamayan esnafın zararı günlük 3 milyon doları buluyor.
İstanbul Zeytinburnu'nda 23 vatandaşın ölümü ve 100'ün üzeride vatandaşın yaralanmasıyla sonuçlanan patlamanın yaraları sarılmaya devam ediyor. Bir yandan olayla ilgili incelemeler sürerken diğer yandan yeni mağduriyetler ortaya çıktı. Olayın ardından çöken iş merkezinin etrafında bulunan birçok atölye ve işhanı çalışamaz duruma geldi. "İnceleme ve güvenlik" gerekçesiyle atölyelerine giremeyen işyeri sahipleri isyan ediyor.
YASAK SÜRÜYOR Çevrede kimyasal maddelerin bulunduğu ve yeni patlama ihtimali olabileceği üzerinde duran yetkililer, asayiş ve güvenlik gerekçeleriyle olay yerinin yakınındaki tüm iş merkezlerine girişi yasaklamıştı. Aradan geçen bunca zamana rağmen yasağın sürmesi buradaki tüm ekonomik hareketliliği de durdurdu. Sözkonusu yasağın ne kadar süreceğini ise kimse bilmiyor. Savcılıkça sürdürülen soruşturmaya göre işyerlerinin çalışmasına izin verileceği belirtiliyor. Olay yerine 100-150 metre uzaklıktaki iş merkezlerinin bile yasak kapsamına alınması esnafı çileden çıkartıyor.
'SİPARİŞLER ELİMİZDE KALDI' Bu bölgede ağırlıklı olarak ihracat yaptıklarını söyleyen bölge esnafı, "Yurtdışından ve yurt içinden aldığımız siparişlerimiz ve verilmiş sözlerimiz vardı. Bu işleri yetiştirmek zorundayız. Siparişleri karşılayamadık, müşterilerimize cevap veremiyoruz. Bundan bizim olduğu kadar ülke ekonomisi de zarar görüyor" diyor.
ZARAR BÜYÜK Civarda 8 bin ila 10 bin arasında küçüklü büyüklü iş yerinin olduğu gözönüne alındığında zararın boyutu günlük 3 milyon doları buluyor. Sadece işyeri sahipleri değil buralarda ekmek parası kazanan işçiler için de zor günler başladı. Aldıkları 300-400 YTL maaşla ev geçindirmeye çalışan işçiler, çalışamadıkları her günün maaşlarından kesileceğini, belki de işyerlerinin kapanmasıyla işsiz bile kalacaklarını belirtiyor. Tahminlere göre bölgede 70 bin civarında işçi çalışıyor.