Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 01 Şubat 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Bebeğinizin rengi sarıysa
Belirtileri
Kontakt lens

Bebeğinizin rengi sarıysa

Yeni doğan bebeklerin yüzde doksanında görülen sarılık, tedavi edilmezse kan zehirlenmesine veya beyin hasarına yol açan tehlikeli bir boyuta gelebilir.



Neredeyse bütün bebeklerde üçüncü günde sarılık çıkması normaldir. Fizyolojik sarılık adı verilen bu durumun nedeni sağlıklı bir bebeğin çok fazla sayıda alyuvarla dünyaya gelmesidir. Fazla sayıda alyuvarlar çözülür ve bilirubini (kana rengini veren madde) adı verilen bir kimyasal madde açığa çıkar. Ancak yeni doğanın karaciğeri bu maddeyi, işlemden geçirecek güçte değildir. Bu yüzden yeni doğan bebeğin cildi dikkat çekici bir derecede sarıdır. Yeni doğan bebeğin sarılığı ilk 24 saatte ortaya çıktıysa kan uyuşmazlığının işaretidir. Bu durum beyin hasarına yol açabilecek düzeyde tehlikeli bir sarılıktır. Sarılık dördüncü günden itibaren çıktıysa kan zehirlenmesine yol açabilen bir enfeksiyon habercisi olabilir.

Gözün yapısı ve işlevi
Göz küresi, yağ ve bağ dokusunun içine yerleşmiş bir şekilde, kafatası kemiklerinden oluşan göz boşluğunda bulunur. Göz küresi dıştan içe doğru üç tabakadan oluşur. Ön tarafta saydam kornea tabakasına dönüşen dış tabaka, ortada gözün renkli bölümü ve gözü besleyen kan damarlarını barındıran damartabaka ve iç tabaka olan ışığa duyarlı ağtabaka. Retina tabakasında ışık uyandıran sinirler tarafından taşınan sinyallere dönüştürülür ve görme sinirleri üzerinden beyindeki görme merkezine aktarılır. Yaklaşık ikinci ayda bebekler bakışlarını nesnelere sabitleyebilir, üçüncü aydan itibaren de bunları gözleriyle takip edebilir. Görme becerisi ancak beş yaşında tamamen olgunlaşır.

Arpacık
Arpacık, gözkapağının etrafında bulunan kirpik kökü bezlerinin iltihaplanmasıdır. Bu enfeksiyon, enfeksiyon, bulaşıcıdır. Alt ve üst gözkapağının çevresinde bağ dokusu bölgsinde acı verici şişikler oluşur. Birkaç gün içinde içi sarı irin dolu kabarcık haline dönüşür.

Göz kapağı kenarı iltihabı
Gözkapağı iltihabı soğuk algınlığı ya da endojen egzama sonrasında görülür. Buna alerjiler ya da tahriş unsurları yol açar. Özellikle gözkenarları şiddetle kızarır, gözkapakları kepeklenir ve yaşarır. Antibiyotikli damlalarla tedavi edilebilir. Evde hazırlayabileceğiniz ılık suyla gözkapaklarını yumuşatabilirsiniz.

Hipermetropluk
Hipermetroplar uzağı iyi görür fakat yakını iyi göremezler. Gözlerin arka bölgesi merceğin ışığı kırabilmesi kısadır ve ağ tabakanın üstünde net bir resim oluşmaz. Bu sorunun dengelenmesi için ışığı toplayıcı gözlük kullanılır.

Miyopluk
Miyoplarda, göz uzaktaki nesneleri seçemez. Gözün odak noktası normalde olması gerektiği gibi ağtabakanın önünde kalır ve bu yüzden nesneler ağtabakanın üstünde net düşmez. Miyopta ışığı dağıtan gözlük kullanılır.

Astigmat
Dış tabakanın ya da göz merceğinin küresel yapısı bozuktur. Bu yüzden nesneler ağtabakanın üstünde düzgün biçimde netleşmez. Özel silindirik camlar ya da kontakt lenslerle görüş netliği kazandırılabilir.

Renk körlüğü
Erkek çocukların yaklaşık yüzde sekizi kız çocuklarının yüzde birinde doğuştan gelen tedavisi mümkün olmayan bir renk körlüğüne rastlanır. En sık görüleni kırmızı-yeşil renklere bağlı renk körlüğüdür. Doktor renk tablolarıyla çocuğun renkleri ayırt edebilme yetisini kontrol ederek uygun tedavi uygular.

Konjuktiva iltihabı
Göz kapaklarının içi yüzeyini örten saydam zarın iltihaplanması olayıdır. Duman, toz, fazla parlak ışık, virüs ve bakteriler bu hastalığı oluşturur. Konjuktiva, alerjilerden de kaynaklanabildiği gibi yan belirtiler de olabilir. En sık görülen belirtileri arasında; kızarıklık ve şişme, gözlerde acıma, yaşarma ve ışığa hassasiyet, cerahatli ve sümüğümsü akıntıdır. Antibiyotikli merhem ve damlalarla geçmesi mümkündür.

Şaşılık
Şaşılık sorunu olan bir çocuk, her iki gözünün görüş açısını tek bir noktaya odaklayacaktır. Yaşamının ilk üç ayında bu tamamen normaldir. Daha sonraki yıllarda çocukların yüzde dördünde şehlalık devam eder. Bunun nedeni ise genelde göz kaslarının dengesizliği ya da çocuğun hipermetrop olmasıdır. Şaşı çocuk tek gözünü kullandığı için diğer göz zaman içinde görme yetisini kaybedebilir. Bunun zamanında fark edilmesi ve tedaviye başlanması şarttır.




DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Havai fişek katliamıYangını seyrederken...
Görgü tanıkları korkunç...Beyaz esarete devam
Yaşaması tüp bebeğe bağlıBabasını kesip valizle taşıdı
Ölen Şeyh anısına izdihamSağır kızın aşk vahşeti
Azmiyle engelleri aştıSağlık diyarı
Kanser hastalarına...103 kişi zehirlendi
Hayatını kızına adadıLösemide umut ışığı
Carlos'un ününü kaptıCansız bedeni can verdi
6 hastayı hayata döndürecekAğzıyla yaptığı...
Kanserli hasta kamyon...Park halindeki kamyona...
Tarih kaçakçıları...İşsiz kalınca bunaldı
Karda hırsızlık zorAlevler binayı yuttu
Üvey annesini satırla doğradı14 yaşındaki kız ölü bulundu
Sırt çantasından eroin çıktıHarran ovası çoraklaşıyor
Çöp protestosuTeröre karşı annelerle savaş
'Ergenekon' Meclis'e girdi3 bin kişiye psiko-terapi
'Vatansever'lerin başkanı...Ertuğrul'daki bir şehit bulundu
PKK sempatizanı askere hapis...465 bin YTL haftaya devretti
EKONOMİ
Yastık Yastık altından çıktı
Kenarda köşede altın birikimi olan, fiyatlardaki yükseliş sonrası...
'Herkes ihtiyatlı olmalı'
İslam dünyası listesinde 24...
Kamuda ikramiyeler ödeniyor
Ayçiçek yağı tavan yaptı
İran'la gaz anlaşması bu ay
Celal Aras vefat etti
MAGAZİN
İlk İlk görüşte aşık oldum
Başarılı sanatçı Yılmaz Erdoğan'ın kendisi gibi sanatçı eşi Belçim...
Kutsi'nin peşinde!
Emel'in isyanı büyük
'Sürpriz' geliyor
Çocuklara destek
'Ev'lendiler
'Malzemem yok'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 10°C 1°C 
ANKARA Az Bulutlu 4°C -10°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 13°C 2°C 
ANTALYA Az Bulutlu 14°C 4°C 
ADANA Az Bulutlu 12°C 1°C 
EKONOMİ
IMKB E: 42.697,560 D:% -3,63
DOLAR S: 1,176 D:% 0,04
EURO S: 1,746 D:% 0,49
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku