Yeni doğan bebeklerin yüzde doksanında görülen sarılık, tedavi edilmezse kan zehirlenmesine veya beyin hasarına yol açan tehlikeli bir boyuta gelebilir.
Neredeyse bütün bebeklerde üçüncü günde sarılık çıkması normaldir. Fizyolojik sarılık adı verilen bu durumun nedeni sağlıklı bir bebeğin çok fazla sayıda alyuvarla dünyaya gelmesidir. Fazla sayıda alyuvarlar çözülür ve bilirubini (kana rengini veren madde) adı verilen bir kimyasal madde açığa çıkar. Ancak yeni doğanın karaciğeri bu maddeyi, işlemden geçirecek güçte değildir. Bu yüzden yeni doğan bebeğin cildi dikkat çekici bir derecede sarıdır. Yeni doğan bebeğin sarılığı ilk 24 saatte ortaya çıktıysa kan uyuşmazlığının işaretidir. Bu durum beyin hasarına yol açabilecek düzeyde tehlikeli bir sarılıktır. Sarılık dördüncü günden itibaren çıktıysa kan zehirlenmesine yol açabilen bir enfeksiyon habercisi olabilir.
Gözün yapısı ve işlevi Göz küresi, yağ ve bağ dokusunun içine yerleşmiş bir şekilde, kafatası kemiklerinden oluşan göz boşluğunda bulunur. Göz küresi dıştan içe doğru üç tabakadan oluşur. Ön tarafta saydam kornea tabakasına dönüşen dış tabaka, ortada gözün renkli bölümü ve gözü besleyen kan damarlarını barındıran damartabaka ve iç tabaka olan ışığa duyarlı ağtabaka. Retina tabakasında ışık uyandıran sinirler tarafından taşınan sinyallere dönüştürülür ve görme sinirleri üzerinden beyindeki görme merkezine aktarılır. Yaklaşık ikinci ayda bebekler bakışlarını nesnelere sabitleyebilir, üçüncü aydan itibaren de bunları gözleriyle takip edebilir. Görme becerisi ancak beş yaşında tamamen olgunlaşır.
Arpacık Arpacık, gözkapağının etrafında bulunan kirpik kökü bezlerinin iltihaplanmasıdır. Bu enfeksiyon, enfeksiyon, bulaşıcıdır. Alt ve üst gözkapağının çevresinde bağ dokusu bölgsinde acı verici şişikler oluşur. Birkaç gün içinde içi sarı irin dolu kabarcık haline dönüşür.
Göz kapağı kenarı iltihabı Gözkapağı iltihabı soğuk algınlığı ya da endojen egzama sonrasında görülür. Buna alerjiler ya da tahriş unsurları yol açar. Özellikle gözkenarları şiddetle kızarır, gözkapakları kepeklenir ve yaşarır. Antibiyotikli damlalarla tedavi edilebilir. Evde hazırlayabileceğiniz ılık suyla gözkapaklarını yumuşatabilirsiniz.
Hipermetropluk Hipermetroplar uzağı iyi görür fakat yakını iyi göremezler. Gözlerin arka bölgesi merceğin ışığı kırabilmesi kısadır ve ağ tabakanın üstünde net bir resim oluşmaz. Bu sorunun dengelenmesi için ışığı toplayıcı gözlük kullanılır.
Miyopluk Miyoplarda, göz uzaktaki nesneleri seçemez. Gözün odak noktası normalde olması gerektiği gibi ağtabakanın önünde kalır ve bu yüzden nesneler ağtabakanın üstünde net düşmez. Miyopta ışığı dağıtan gözlük kullanılır.
Astigmat Dış tabakanın ya da göz merceğinin küresel yapısı bozuktur. Bu yüzden nesneler ağtabakanın üstünde düzgün biçimde netleşmez. Özel silindirik camlar ya da kontakt lenslerle görüş netliği kazandırılabilir.
Renk körlüğü Erkek çocukların yaklaşık yüzde sekizi kız çocuklarının yüzde birinde doğuştan gelen tedavisi mümkün olmayan bir renk körlüğüne rastlanır. En sık görüleni kırmızı-yeşil renklere bağlı renk körlüğüdür. Doktor renk tablolarıyla çocuğun renkleri ayırt edebilme yetisini kontrol ederek uygun tedavi uygular.
Konjuktiva iltihabı Göz kapaklarının içi yüzeyini örten saydam zarın iltihaplanması olayıdır. Duman, toz, fazla parlak ışık, virüs ve bakteriler bu hastalığı oluşturur. Konjuktiva, alerjilerden de kaynaklanabildiği gibi yan belirtiler de olabilir. En sık görülen belirtileri arasında; kızarıklık ve şişme, gözlerde acıma, yaşarma ve ışığa hassasiyet, cerahatli ve sümüğümsü akıntıdır. Antibiyotikli merhem ve damlalarla geçmesi mümkündür.
Şaşılık Şaşılık sorunu olan bir çocuk, her iki gözünün görüş açısını tek bir noktaya odaklayacaktır. Yaşamının ilk üç ayında bu tamamen normaldir. Daha sonraki yıllarda çocukların yüzde dördünde şehlalık devam eder. Bunun nedeni ise genelde göz kaslarının dengesizliği ya da çocuğun hipermetrop olmasıdır. Şaşı çocuk tek gözünü kullandığı için diğer göz zaman içinde görme yetisini kaybedebilir. Bunun zamanında fark edilmesi ve tedaviye başlanması şarttır.