Bebeklerin ilk dört ay beslenme alışkanlıkları düzene girmez. Bu yüzden gazını rahat çıkartamadığı için yediklerini çıkarır...
***
Beslenme düzeni kusmayı engeller
Bebekler, ilk dört aya kadar beslenme alışkanlıkları düzene girmediği için gazını rahat çıkaramaz ve yediklerini çıkarır.
Alışkanlık olarak kusma Bebekler ilk 3-4 aylarında bazen saldırırcasına süt içer ve bu arada çok hava yutar ya da o kadar büyük porsiyonlar alır ki yemeklerden sonra düzenli olarak çok ya da az miktarda kusarlar. Beslenme ortamı hoş, huzurlu ve rahat olursa çocuk yemekten sonra gazını rahat çıkarabilir.
Pişik Pişik, idrarı emmiş alt bezleri cildin üstünde uzun süre kalınca oluşur. Üzerindeki naylon kaplamayla bez hava geçirmez bir şekilde bebeğin poposunu sarar ve bu nemli ortamda idrarı parçalayan bakteriler çoğalır.
Soğuk algınlığı Bebekler kolayca soğuk alır. Öksürme ve nezlenin yanı sıra bu gibi durumlarda ateşi yükselebilir ve genellikle soğuk algınlığını orta kulak iltihabı takip eder. Bu dönemde bebeğinizin bol sıvı tüketmesine (anne sütü, çay, su) dikkat edin. Soğuk algınlığı bir hafta boyunca hala geçmediyse doktora başvurun.
Nezle Nezleli bebekler uyumakta zorlanır ve güçlükle nefes alır. Bir kaç yudumdan sonra emmeyi bırakırlar çünkü emerken nefes almakta zorlanırlar. Virüslerin neden olduğu nezlelere karşı özel bir tedavi yoktur. Önemli olan bebeğinizin burnunun tıkanmamasına dikkat etmektir. Ucu pamuklu çubuklar ya da sümüğü emecek pompalar kullanmamaya dikkat edin. Bebeğinizin burnunu kalın sicim şeklinde bükülmüş bir pamukla dikkatlice temizleyin. Daha sonra burnun iç cephesinin nemli kalması için fizyolojik tuzlu su içeren damla kullanın.
Öksürük Bebeğinizin öksürüğün yanında ateşi varsa ve nefes darlığı çekiyorsa en kısa zamanda doktoruna götürün.
Ateş Soğuk algınlığı olan çocuklar çabuk ateşlenir. Bebeğinizin ateşi 39 derecenin üzerine çıktıysa bir doktora danışmalısınız. Aynı zamanda bebeğinizin ateşini baldır sargısıyla, özel ateş düşürücü bebek şurubuyla da düşürebilirsiniz. Ateşi olan bebeğinizi normalden daha kalın giydirmemelisiniz. Aksi taktirde vücut tehlikeli olabilecek kadar ısınabilir.
Süt kabuğu Yağlı bebek ciltlerinde genelde ilk haftalarda akıntılı küçük ve büyükçe lekeler saçlı kafa derisi, kaşlar, kulakların arkası, eklemler, koltuk altında ortaya çıkar. Ciltteki bu değişiklikler kaşıntılıdır. Ve kaşınarak açılan yerlerden bakteriler cilt altına girip iltihaplanma yapar.
Belirtileri Kafa, boyun, koltukaltı ve diz kapaklarında pullanan, sarı cilt döküntüsü, kaşıntı, akıntılı yerler...
Belirtiler Cillte kızarma Pul pul olma Açık yaralar