Yanlış beslenme ve alerjiler beraberinde ishali de getirebilir. Bu her zaman ağır bir hastalık belirtisi olup tedavi edilmezse çocuğunuzun yaşamını tehdit eder....
Bebeklerde ishal her zaman ağır bir hastalıktır ve tedavi edilmezse yaşamsal tehlikesi vardır. İshalin en sık görüleni mide bağırsak iltihabıdır. Hastalık yapıcılar çoğunlukla virüslerdir. Yanlış beslenme ve alerjiler de ishale neden olabilir. İshal olmuş bir çocuğun göbeği şişmiş ve gerilmiştir, karnından şiddetli bağırsak hareketleri gelir. İshalin ön aşamasında bebeğin ateşi yükselir ve kusar. Dışkısı kötü kokar ve gaz bırakma sesleri duyulur. Bakterilerin neden olduğu ishale balgam ve kanda karışmış olabilir. Birkaç saat içinde karın içeri çöker, cilt grimsi bir renk alır çocuk uykulu ve bilinci yarı kapalı bir duruma girebilir. Mikroplar dışkı tarafından dışarı atılacaktır. Kandidiyaz Bebeklerde alt bezi bölgesinde görülen kandidiyaz türüne pişik enfeksiyonu denir ve maya mantarının bölgeyi sarmasıyla oluşur. Genellikle hastalık belirtisi görülmemesine rağmen mantar, yetişkinlerde de görülür. Bu yüzden anne hiç farkında olmadan bebeğini emzirirken ya da altını değiştirirken bulaştırabilir. Bu gibi durumlarda mantar bebeğin ağzının içinde yayılır. Ağızda kandidiyaz oluşumuna pamukçuk adı verilir. Dudaklar, yanak çeperleri ya da dilde sıkı yapışmış beyazımsı bir katman görülür. Pamukçuğu ağzın içinden temizlemek için bebeğe çay içirilir. Çay sütü temizler ama pamukçuğu temizlemez. Pişik enfeksiyonu, nistatin içeren antimitotik merhem ya da ağızdan verilen damlalar ile tedavi edilir.
En sık görülen belirtiler Pişik enfeksiyonu: Alt bezi bölgesinde bazen pul ve kenarlarında kabarcıklar olan cilt kızarıklıkları. Pamukçuk: Dudaklar, ağızda yanak çeperleri ve dilde beyazımsı katman.
Kusma Bebeklerin neredeyse yarısı ciddi bir hastalıktan bağımsız olarak arada sırada kusar. Bebeklerde ve çocuklarda ardı ardına kesilmeyen bu kusmalar ciddiye alınmalıdır. Aksi taktirde vücutta kurumalar ve dokuda su kaybı meydana gelir.
Bağırsak tıkanması Safralı ya da kanlı kusan her çocukta bağırsak düğümlenmesi olabilir ve çocuğun hemen hastaneye götürülmesi gerekir. Doktorlar, ultrason yardımıyla tanı konur ve uygun tedaviye başlar.