"Sabahları hiç uyumamış gibi kalkıyorum", "Her tarafım ağrıyor", "İş yapamıyorum" diyorsanız bu yakınmalarınızın nedeni yumuşak doku romatizması olabilir.
Yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) yaygın kas, iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu bulguları olan kronik, karmaşık bir ağrı sendromudur. Fibromiyalji tek başına bir hastalık olabileceği gibi başka hastalıklara da eşlik edebilir.
Genetik faktörler önemli Yumuşak doku romatizmasının nedeni tam açıklanamamakla beraber aşırı ve yanlış kullanım sonucunda oluşabilir. Genetik faktörler de önemlidir. Ailesinde yumuşak doku romatizması olan kişilerde hastalığın görülme sıklığı daha fazladır ve daha çok kadınlarda görülür. Hastalığın teşhisinde en önemli belirti ağrıdır. Hastalar ağrılarını tanımlamada ve ağrı yerini tarif etmekte zorluk çekerler. Daha çok boyun, sırt ve bel bölgesinde yaygın ağrıdan yakınırlar. Kol ve bacaklarda da ağrı olabilir. Bu belirtileri yorgunluk ve uyku bozuklukları takip eder. Hastalar genelde sabahları yorgun uyanır. Bu üç ana bulgu dışında karın ağrısı, ishal, kabızlık, sık idrara gitme, çene ekleminde ağrı, baş ağrısı, göz ve ağız kuruluğu, el ve ayaklarda uyuşma, huzursuz bacak sendromu ve aşırı terleme de hastalığa eşlik edebilir.
Egzersiz yapılmalıdır Tedavi uzun sürebilir ve bulgularda belirgin düzelme olana kadar bir uzmanın düzenli takibi gerekebilir. Hastalığın tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Egzersiz, hastalıkta önemli tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Egzersiz tipi ve şiddeti hekim tarafından hastaya göre ayarlanmalıdır. Ayrıca fizik tedavi ağrının ve kas gerginliklerinin azaltılmasında çok etkili bir yöntemdir.