Yeni doğan bebeklerde göbek fıtığından kalça çıkığına kadar çeşitli problemlere rastlanabilir.
***
Yenidoğan sorunları
Yeni doğan bebeklerde göbek fıtığından kalça çıkığına kadar birçok probleme rastlanabilir. Önemli olan bu sorunları erken fark edip, tedaviye başlamaktır.
Yaklaşık üçüncü aydan itibaren ilk dişler çeneden yukarı doğru kendilerine yol açmaya başlarlar. Dişlerin daha sonra çıkacağı yerlerde diş etleri kalınlaşır. Birinci ve ikinci azı dişleri çıkarken kılcal damarlar etkilenebilir ve acı veren morarmalar görülebilir, ama genellikle diş çıkarma büyük sorunlar doğurmaz. Bazen diş eti iltihaplanabilir, çünkü bebekler ne bulursa kirli temiz demeden ağzına sokar. Diş çıkarma süresi 3 ila 24 ay arasındadır. Bebeğinizin diş çıkartırken ağrısını hafifletmek ve çiğneme gereksinimini karşılamak için sert birşeyler verebilir, ağrı kesici özelliği bulunan Calpol içirebilirsiniz.
Gelişimsel kalça çıkığı Yeni doğanlarda yüzde 2 ila 4 oranında görülen gelişimsel kalça çıkığı en sık karşılaşılan iskelet sorunudur. Bu soruna kız bebeklerde daha sık rastlanır. Diğer risk faktörleri bebeğin makat geliş pozisyonu ve hamilelikteki rahimde sıkışmalardır. Uyluk kemiğinin femur başı adı verilen küresel üst kısmı leğen kemiğindeki yarı küre biçiminde bir girinti olan asetabuluma yerleşir. Bu asetabulum yeterince oluşmamışsa yani fazla yassıysa leğen kemiği çukurunda tutunamaz. Uyluk kemiği leğen kemiğinden tamamen dışarı kayarsa kalça çıkığı oluşur.
En sık görülen belirtileri * Bacakları ayırırken güçlük çekmek, * Bebeğin poposundaki kıvrımların en üstte olanlarının farklı yükseklikte olması, * Kalça çıkığıyla ilgili hatalı en ufak bir oluşuma rastlıyorsanız hemen doktorunuza gitmelisiniz. Doktor pavlik bandajı önerecektir.
Göbek sorunları Yeni doğan bebeğin göbeği özen ve bakım ister. Aksi taktirde bu bölge mikroplar için kolay bir giriş yoludur. Göbekbağı düşene kadar bebeğin göbeğini yüzde 70'lik alkol ile temizleyip steril bir gazlı bezle kapatın. Göbek bağı düşene kadar bebeğinizi yıkamayın.
Göbekte kanama Göbekbağının düşmesini takip eden ilk iki hafta bu bölgede küçük kanamalar olabilir. Bu kanamalar zararsızdır ve tedavi gerektirmez.
Göbek fıtığı Göbekbağının karın duvarından çıktığı bölge yeterince çabuk kapanmazsa göbek halkasının etrafındaki doku yarılabilir. Basit bir göbek fıtığı ilk yıllarda yavaş yavaş kapanır. Eğer gitgide büyürse ileriki safhalarda ameliyat gerektirir.
Göbek granülasyonu Göbekbağının düşmesinin ardından bu bölge iyileşmediyse ve hala üstünde yumuşak pembemsi bir kütle duruyorsa bu göbek granülasyonuna işaret eder.
Göbekbağı iltihabı Göbekbağının etrafında yapışkan akıntı, bir enfeksiyon başlangıcına işaret eder. Bebeğinizin göbekbağının etrafında sarı akıntı varsa en kısa zamanda doktorunuza gösterin.
Göz iltihabı En sık görülen belirtileri fazlalaşmış gözyaşı akıntısı ve göz pınarında irindir. Yeni doğanlarda gözyaşı kesesinin iltihabına sıklıkla rastlanır. Göz yaşarır bazen de göz pınarında çapaklanma olur. İnce deri tabakası gözyaşı kanalının burna uzanan kısmını kapatır gözyaşı sıvısı akmaz ve burada birikir. Haftalarca devam eden bir iltihaplanmaya neden olur.