Midede şiddetli ağrılara neden olan ülser, ilaç tedavisine olumlu yanıt verir. Çok az hastada ameliyat gerekebilir.
Ülser hastalığı, mide ya da oniki parmak bağırsağında mide salgısı, mide asidi, midenin koruyucu mekanizmalarındaki zayıflama ve sıklıkla Helicobacter Pylori adı verilen bir mikrobun etkisi ile bu bölgelerin zedelenmesi ve yaralanmasıdır. Pek çok ülser 1-2 cm'den daha büyük olmamakla birlikte çok fazla yakınma ve ağrıya sebep olabilir. Oniki parmak bağırsağı ülseri en sık 30 ve 50 yaşlar arasında ortaya çıkmakta olup, erkeklerde kadınlara göre yaklaşık 2 kat fazla görülmektedir. Mide ülserleri ise 60 yaşından sonra daha sık ortaya çıkar ve kadınlarda daha fazladır.
Belirtileri nelerdir? Ülsere bağlı en sık rastlanan yakınma, göğüsteki "iman tahtası" isimli kemiğin alt ucu ile göbek arasındaki bölgede hissedilen kemirici veya yanıcı vasıftaki ağrıdır. Bu ağrı hastalarca bazen yukarıya doğru yansıyan sıkıştırıcı vasıfta "gaz sancısı" gibi ifade edilir. Ağrı genellikle yemek saatleri arasında olur. Bazen hastayı uykundan uyandırır. Ağrı, dakikalar ya da saatler sürebilir. Sıklıkla bir şeyler yemekle ya oa anti asit türündeki ilaçları almakla azalır. Ülserin daha az sıklıkla ortaya çıkan belirtileri, bulantı, kusma, iştah ve kilo kaybıdır. Ülserin 2 ana nedeni vardır. Birinci nedeni, hasta Helicobacter Pylori isimli bakteri ile enfektedir. Bu bakterinin tedavisinde kullanılan antibiyotikler ülser hastalığının iyileşmesinde oldukça etkilidir. İkinci bir neden ise steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlardır. Düzenli olarak Aspirin ve benzeri ronatizma ilaçlarının kullanılmasıyla ortaya çıkar. Bu ilaçlar yerine mideye zarar vermeyen parasetemol grubu ağrı kesicilerin kullanılması gerekmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar da stresin ülsere neden olmadığını ortaya koymuştur.
Sigara bırakılmalıdır Medicana Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastreonteroloji Uzmanı Dr. Ziyaettin Durakoğlu, ülseri teşhis etmekte kullanılan en etkili metodun endoskopi ya da kısaca söylendiği gibi gastroskopi olduğunu belirtiyor. Endoskopi, ince, kolayca eğilebilen, ışıklı bir kameranın ağız yolu ile yutturularak yemek borusu, mide ve oniki parsağındaki anormalliklerin gözle incelenmesi yönteme verilen addır. Midenizi rahatsız eden gıdalardan sakınmanızı tavsiye ediyoruz. Sigara içen ülserli hastalar sigarayı mutlaka bırakmalıdır. Sigara mide asidini artırdığı gibi, mide yüzeyinde koruyucu bir etkisi olan prostaglandin isimli maddenin de salgılanmasını engellemektedir.