Milli Eğitim Bakanı, milyonları ilgilendiren konuların kısa zamanda çözüleceğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Su TV'de katıldığı Basın Merkezi adlı programda sorularımızı yanıtladı. Çelik, 2 yıllık yüksek okul okuyanlara kısa dönem askerlikten seçmeli din dersine kadar, milyonlarca öğretmeni, öğrenciyi ve veliyi ilgilendiren önemli konularda çözüm müjdesi verdi.
1- 2 Yıllığa askerlik desteği 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunlarının kısa dönem askerlik yapmasını istiyoruz
2- Katsayı engeli kalkmalı Meslek liselerine konulan katsayı engeli, YÖK onay verirse 2008 ÖSS'ye yetişir 3- Seçmeli din dersi geliyor Alevilik'i müfredata koyduk. Şimdi din dersini seçmeli hale getirmeye çalışıyoruz...
4- Karne parasına paydos... Okullarda hiç kimse para toplayamaz. Velilerimiz karne parası ödemesinler...
***
'Katsayı engeli 2008'de kalkar'
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Su TV'de katıldığımız Basın Merkezi adlı programda sorularımızı cevaplarken din eğitiminden öğretmen atamalarına kadar önemli açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Çelik'in sözleri....
1- 2 yıllığa askerlik desteği "2 yıllık meslek yüksek okulu (MYO) mezunlarının lise mezunlarıyla aynı süreyle askerlik yapması büyük haksızlık. Bu konuda Sayın Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı döneminde de girişimlerimiz olmuştu. Haksızlığın giderilmesi için çalışıyoruz. Bu sayede mesleki eğitime ilgi de artacaktır. 4 yıllık mezunlarla aynı olmasa bile, bu gençlerin lise mezunlarından daha az askerlik yapması lazım..."
2- 'YÖK kararı düzeltirse sorun biter' "Meslek liselerine konulan katsayı engeli kalkmalıdır. Katsayı engeli, YÖK tarafından hiç tartışılmadan birdenbire getirildi. Tüm gençler şok oldu. Aynı şekilde YÖK bu kararı tashih ederek kaldırabilir. Bu yüzden yeni bir kanuna gerek yok. Bu düzenleme 2008 ÖSS'ye yetişebilir. Katsayı yokken meslek liselerinin üniversiteyi kazanma oranı yüzde 2 idi. Şimdi binde 2 oldu. Yani bu yüzde 2 için katsayı engeli konulması haksızlıktır."
3- Seçmeli din dersi geliyor "Alevilik'in müfredata girmesini Başbakanımız'a söylediğimde, olumlu yaklaştı ve bunu gerçekleştirdik. Yeni Anayasa'da 2 farklı din dersi planlanıyor. Biri zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi, diğeri ise seçmeli din eğitimi. Burada her isteyen istediği dinin eğitimini alacak ve seçmeli olacak. Bugün okutulan ders, din eğitimi değil din kültürü dersidir. Çocuklara din kültürü ile ilgili genel bilgi vermeyi amaçlamaktadır."
4- 'Karne parası vermeyin' "Okullarda basılı hiçbir belgeden para alınmayacağını defalarca söyledik. Bir kez daha uyarıyoruz. Kimse karne parası veya başka adlarla zorla para toplayamaz. Velilerimiz bu tür zorla paraları vermesinler. Okul idarecileri de bu konularda dikkatli olmalılar. Zaten zorla olursa bağış olmaz. Okullarımızın ihtiyaçları elbette var ve bunun için velilerden bağış talep ediliyor ama dediğim gibi bunun zorla olması kabul edilemez."