Hasta çocuğun şikayetlerine; sevgi, ilgi ve özenli bir bakım doktorun verdiği ilaçlardan daha iyi çare olur. Unutulmaması gereken şey, telaşlı davranıp endişeye kapılmamaktır.
Çocuğunuzun hastayken kendisini güvende hissetmesi için sakin bir tavır sergileyin. Süt çocuklarının ve küçük çocukların yanınızda olması her zaman iyidir. Oturma odasındaki çekyatı onun için ayırabilirsiniz. Çocuğunuzu yatak istirahatine zorlamayın. Bırakın yatma kararını kendisi versin. Ateşli olmasına rağmen keyfi yerindeyse ayağa kalkıp oyun oynayabilir. Yalnız üşütmemesine ve cereyanda kalmamasına dikkat edin. Ateşi olan çocuğun ideal oda sıcaklığı 15 derecedir. Önemli olan bol temiz hava almasıdır. Temiz hava metabolizmayı canlandırır ve iyi uyumasını sağlar. Onun için sabah akşam odasını havalandırmalı, mobilyaları, odadaki eşyaları ve yerleri sık sık ılık suyla temizlemelisiniz.
İyi gözlemlemelisiniz Çocuğunuzun ateşi varsa, günde en az 2 kere ölçün. Ateşinin seyri, davranış ve görünümündeki değişiklikleri kaydedeceğiniz bir rapor oluşturun. Doktora gözlemlerinizi bildirin. Böylece ona gerekli tedaviyi belirleyebilmesi için önemli dayanak noktaları sunmuş olursunuz. Özellikle çocuğunuzun yüksek ateşi varsa dışarı çıkartırken sarıp sarmalamanıza gerek yok. Pijamasının üstüne bir kazak, ayağına çorap yeterlidir. Çocuğunuzun hastalığının diğer çocuklara bulaşabilme ihtimali konusu da önem taşır. Hastalığın bulaşmasından kendisini göstermesine kadar geçen süre, genellikle birkaç günle birkaç hafta arasında olabilir. O nedenle hasta çocuğunuzun kardeşinin odasından taşınması gereksizdir. Bu önlem hastalığın bulaşmasını engellemez. Bir çocuğa hastalık bulaşması, bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğuna ve bu hastalığı daha önce geçirip geçirmediğine bağlıdır.
Hasta yatağı: Her zaman kuru ve temiz olmalıdır. Kışın bile hafif kuş tüyü veya yün bir örtü yeterlidir. Kusmaya karşı yatağın yanında su ve bir kap olmalıdır. Eğer ağır hastaysa, yatağın altında lazımlık bulundurulmalıdır.
Yeme-içme: Hasta çocuğa, yemekler arasında seçim yapmasına izin verin. En yararlısı karbonhidratlar açısından zengin besinlerdir. Uygun yiyecekler sebze ya da meyve püresi, komposto, az yağlı et suyuna pilav olabilir. Günde 3 öğün yerine küçük 5 öğün verin. Kaybedilen su için hafif tatlandırılmış çay ve şekersiz meyve sularıyla kalori ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Çocuğunuz 3 yaşından büyükse, içecekleri uzanabileceği bir yere koymalı, süt çocuğunu ise her zamankinden daha sık emzirmelisiniz.
Günlük vücut bakımı: Hasta çocuğunuzu günde bir kere tepeden tırnağa iyice temizlemelisiniz. Böylece çocuğunuz kendisini daha rahat ve tazelenmiş hisseder. Yataktaki çocuğunuzun altına bir lifi ılık suyla ıslatıp koyun ve güzelce silin. Koltuk altını, kasık bölgesini ve boynunu temizleyin ve kurutun. Çocuğunuz 1 haftadan daha uzun süre hastaysa mutlaka banyo yaptırın. Su sıcaklığı 35-37 derece arasında olmalı, su seviyesi belini aşmamalı, banyo süresi 5 dakikayı geçmemelidir. Dişlerin düzenli fırçalanması gerekir. Çünkü hasta çocuğun genellikle ağzı kurur ve dillerinde pas olur.
'Çok sıkıldım': Çocuğunuz iyileşmeye başladığında oynamak ve oyalanmak ister. Hayal gücünü sınırlamayın. Büyük bir tepsinin altına 2 küçük tencere koyarak onun için bir oyun masası yapın. Kağıt, boya kalemleri, lego parçaları da hayal gücünü canlandırır.