Doktor korkusunu yenmenin yolları Doktor korkusunu yenmenin yolları.
***
Panik olmayın
Pek çok çocuk, daha 'Doktora gidiyoruz' cümlesini duyunca paniğe kapılır. Minikler için doktora gitmenin korkutucu hale dönüşmemesi için önce kendi korkularınızı yenmeli, evladınıza karşı dürüst olmalı ve onu iyi hazırlamalısınız.
Anne-babanın endişe ve korkuları, doktora gitme işinin fazla büyütülmesi ve yetişkinlerin sıklıkla kötü hastalıklardan bahsetmesi, çocuklara hoş olmayan bir deneyimle karşı karşıya olduklarının işaretini verir. Oysa ki çocuğunuz hastalandığında uygulamanız gereken birinci kural, sakin olmaktır. Çocuğunuzu iyice gözlemleyin ve ne yapacağınıza öyle karar verin. Ayrıca her 'uf' oldu vakasında doktorun tedavi etmesi gerekmez. Dizdeki bir sıyrığı ya da şişmeyi kendiniz de tedavi edebilirsiniz. Ama şiddetli kanamalar ve bilinç kaybında çocuğunuzu hemen bir uzmana götürmelisiniz.
DOĞAL DAVRANMALISINIZ Çocuğunuzda soğuk algınlığı varsa 'ateşi olmadığı sürece' birkaç gün evde hazırlayacağınız ilaçlarla rahatlatabilirsiniz. Yüksek ateş, kusma ve ishal durumlarında; çocuğun yaşına ve belirtilerin şiddetine göre, tedavisini sizin mi yoksa bir doktorun mu gerçekleştireceğini iyi değerlendirmelisiniz. Süt çocuklarında durdurulması mümkün olmayan kusma, birkaç saat içinde ölüme bile yol açabilir. Çocuğunuzla doktora giderken alışverişe gidiyormuş gibi doğal davranın. Olayı önceden güzelleştirmeye kalkmayın. "Doktor canını acıtmayacak" gibi sözler verirseniz, çocuğunuzda güvensizlik yaratırsınız. Doktorun ona yardımcı olacağını söyleyin ve yapacağı şeyleri önceden evde prova edin. Neredeyse bütün çocuklar doktorculuk oynamaya bayılırlar. Bekleme süresini kısaltmak için önceden randevu alın. Doktora soracaklarınızı evde liste haline getirin. Tüm kontrol muayenelerine gidin. Çocuğunuz kontrol muayenesi sırasında sadece ağrı ve hastalıktan dolayı doktora gitmediğini anlayacaktır. Muayene sırasında çocuğunuzu teselli etmeyin. Bu, olayın gereksiz uzamasına neden olur. Çocuğunuz eğer doktora bilgi verecek yaştaysa kendisiyle ilgili sorulara cevap vermesine izin verin. Böylece doktorla arasında diyalog oluşacaktır. Çocuğuz kendi başına soyunabiliyorsa sadece gerektiği yerde yardım edin. Ayrıca ona uslu davranması karşılığında ödül vaat etmeyin. Sonra gözyaşları aktığında, korkunun üstüne bir de ödülü kaçırmış olmanın üzüntüsünü yaşar.
EVE DE ÇAĞRILABİLİR Çocuk acil durumlarda mutlaka muayenehaneye götürülmelidir. Gerekli olabilecek kan testi, elektrokardiyogram, ultrason gibi araştırmalar ancak muayenehanede gerçekleştirilebilir. Ancak çocuğunuzun bulaşıcı bir hastalığı bulunuyorsa (yalancı difteri, yüksek ateşe bağlı kramp, vs.), doktorun eve gelmesi daha uygun alacaktır.