Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 20 Ocak 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Hijyeni öğrensin çocuklar ölmesin
Mutlaka grip aşısı olmalısınız
Rakamlarla hijyen eksikliği riskleri
Seferberlik başlıyor
El yıkama alışkanlığı kazandırın

Hijyeni öğrensin çocuklar ölmesin

Zatürre, bronşit, kızamık ve menenjit gibi birçok tehlikeli enfeksiyon hastalığının temelinde hijyen eksikliği yatıyor. Bu eksiklik 5 yaş altı çocukların hayatına mal oluyor.



Sokaklarda yağmur-çamur demeden oynayan, parklarda bahçelerde tepeden tırnağa toz-toprak içinde kalan çocuklar öylesine mutludur ki.... Onlar bu şekilde doyasıya eğlenirken, pusuda bekleyen enfeksiyon hastalıkları mutluluklarına gölge düşürebilir. Hijyen yani temizlik, çocuk hastalıklarında başrol oynuyor. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Türk İnfeksiyon Vakfı (TİV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nezahat Gürler, enfeksiyon hastalıklarının özellikle 5 yaş altı çocuklarda ölüme sebebiyet verdiğine dikkat çekiyor. İşte Prof. Dr. Nezahat Gürler'in çarpıcı açıklamaları...

ABD BİLE ÇEKİYOR...

"Enfeksiyon, hastalıkların yüzde 50'sinden fazlasının temel nedeni. Enfeksiyona neden olan baş faktör ise hijyen eksikliği... Su ve kanalizasyon sistemi iyi olmayan az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerdeki 5 yaş altı bebek ve çocuklarda ölüm oranı, su kanalizasyon sorununu halletmiş gelişmiş ülkelerin 40 katı kadardır. Amerika'da bile yılda 5 yaş altında 11 milyon çocuk ölüyor. Bunların yüzde 50'si enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanıyor. Ayrıca hijyen sağlamak için yapılması gerekenler, enfeksiyonla bulaşan hastalıkların tedavi masrafının çok altında. Hasta olunca çektiğiniz sıkıntı ve sağlığınızın kaybı da cabası...

HER YERDEN BULAŞABİLİR

Enfeksiyonlardan korunmak, başta yaşadığımız alanı hijyenik hale getirmekten geçiyor. Enfeksiyonlara neden olan bakteriler kirli suda, havada, banyo ve tuvaletlerde, gıdalarda olduğu gibi çamaşırlarımızda da bulunabiliyor. Hijyenik olmayan çamaşırlar, hem hastalıklara hem de hastalıkların yayılmasına ve kolay atlatılamamasına sebep oluyor. Hasta bir insanın kıyafetlerinin diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması, enfeksiyonun yayılmasına yardımcı oluyor. İç çamaşırlarındaki hijyen eksikliği özellikle kadınlarda mantar gibi genital hastalıklara yol açıyor ve aile bireylerine bulaşıyor. Ancak, alacağınız çok basit önlemlerle hastalıkların büyük bölümünün önüne geçebilirsiniz. Tuvaletten çıktıktan sonra el yıkama alışkanlığının kazanılması bile, başta hepatit A olmak üzere fekal-oral yolla bulaşan enfeksiyonları engellenebiliyor. Birçok enfeksiyon hastalığının özellikle aile içindeki bireylere bulaşmasına, ortak kullanılan havlular, bireylerin iç çamaşırları, nevresim takımları, mutfaklarda kullanılan bezler ve temizlik amacıyla kullanılan yer bezleri neden olur.

AÇIK YARASI VARSA...

Açık yarası olanların yaralarına yerleşen mikroorganizmalar da bazen enfeksiyon gelişmesine neden olur. Böyle yaralardaki mikroorganizmalar başta hastanın kendi çamaşırları olmak üzere etrafa yayılır. Bağırsak paraziti bulunan bir kişi kişisel hijyenine yeterince önem vermediğinde, iç çamaşırları veya çarşafları ile parazitlerin yumurtalarını diğer kişilere bulaştırır. Mantarlar da nemi ve ısıyı sever. Ayak temizliğine yeterince dikkat edilmediğinde ayak veya vücudun kıvrımlı bölgelerinde mantar enfeksiyonu görülebilir. Bu kişilerin çamaşırlarının uygun şekilde yıkanmaması, enfeksiyonun diğer kişilere bulaşmasına yol açar. Birçok enfeksiyon hastalığının özellikle aile bireyleri arasında bulaşmasının önlenmesi için öncelikli olarak çamaşırların en iyi şekilde yıkanması gerekir. Spor oluşturan bakteriler dışında birçok mikroorganizma da 50-60 derecenin üzerindeki ısılarda canlılığını yitirir.

BU KURALLARA DİKKAT!

* Banyodaki tüm yüzeyler, küvetlerin içi, klozetlerin her tarafı, lavaboların içi ve dışı, evyenin içi ve kenarları, musluklar ve kapı kolları ile çocuklar çok fazla temas halindedir. Bu yerleri günde birkaç kez çamaşır suyu ile dezenfekte edin.
* Bebek bezi kullanma çağındaki çocuklara sadece yıkanabilen oyuncaklar vermeniz gerekir.
* Çocuğunuzun oyuncakları başka çocukların oyuncaklarıyla karışmamalı.
* İçi doldurulmuş tüylü ayı, bebek, hayvan gibi oyuncaklarla, sadece oyuncağın sahibi olan çocuk oynamalı.
* Sünger oyuncaklar tercih edilmemelidir. Bakteriler sünger içinde hızla yoğunlaşır. Süngerin temizliği diğer oyuncaklara kıyasla da zordur.
* Henüz bebek bezi kullanma çağındaki çocukları havuza sokmayın.
* Açık yarası olan, cildinde kesik ya da çatlak olan çocukların da suda oynamaması gerekir.
* Suda oynarken çocukları gözlemlemeli, suyu içip içmediklerinden emin olmalısınız.

ÇAMAŞIRLAR ÇOK ÖNEMLİ
* Islak çamaşırları bekletmeden yıkayın.
* Ayaklarınızda mantar sorunu varsa, yün çorap yerine 60 derecede yıkanabilen pamuklu çorap kullanın.
* Bulaşıcı cilt hastalığı olanların kullandığı ve 30 derece üstünde yıkanamayan narin kumaşları (ipek gibi) tek tek yıkayın. Bunun ardından yapacağınız yıkamada 60 derece sıcaklık ve ağartıcılı deterjan kullanın. Kirli çamaşırları ayırdıktan ve makineyi doldurduktan sonra ellerinizi yıkayın.
* Makineyi kullanmadığınızda kapağını ve deterjan gözünü açık bırakın.


Hülya Balcı

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bosna-Hersek küllerinden doğuyorUzun hırkalara bermuda şort
Aynası iştir kişininTaviz vermiyor
Çare mi çaresizlik mi?Yarıyıl tatilini...
Bir vapur geçer...'Hayatta her şey sahici...
Maceradan uzak durunHer kıyafetle uyumlu
Ayaklara teknolojik sağlıkKampanya zamanı zamanı
Suzuki'nin ilk sedanı SX4
GÜNCEL
Güvercin Güvercin adalete çağırıyor
Gazeteci Hrant Dink suikastinin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen,...
İçki babası da sahteci
4 garip ölmüş diyeler üç gün...
İstanbul'da 3 bombalı araç var!
Kerbela'da kan ve gözyaşı
Ilgın: Her derde deva Ilgın:...
Genelkurmay'dan Dağlıca tepkisi
SPOR
Paşa'lar Paşa'lar gibi!
Özgür'ün 1 ve 20. dakikadaki golleriyle büyük şok yaşayan Kartal'ı...
Rüyam gerçek oldu
Barusso sürprizi
Transfer kaçınılmaz
Fener'in bombası Necati
Trabzon komada
Sivas'ın bileğini bükene...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 9°C 5°C 
ANKARA Sisli 0°C -9°C 
İZMİR Az Bulutlu 14°C 5°C 
ANTALYA Az Bulutlu 16°C 7°C 
ADANA Az Bulutlu 15°C 3°C 
EKONOMİ
IMKB E: 48.657,460 D:% -0,50
DOLAR S: 1,177 D:% -0,13
EURO S: 1,726 D:% -0,14
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku