Kahvehane ve eğlence mekanı sahiplerini tedirgin eden sigara içme yasağı psikologlardan şeker üreticilerine kadar birçok insanı ise umutlandırıyor....
Türkiye'de vatandaşlar gibi işyerleri de, sigara içme yasağına hazırlanıyor. Yasağın uygulanmasına aylar kala bazı işyerleri sigara içen çalışanları için çözüm arayışına girerken, kapalı mekanlarda sigara içilemeyecek olması, çalışan tiryakileri işyerlerinin kapısına doğru çekeceğe benziyor. Kanunun yürürlüğe girmesiyle restoran ve lokanta müşterilerinde artış, otel ve eğlence merkezlerinin müşterilerinde ise düşüş bekleniyor. Bazı eğlence merkezlerinin ise açık alan oluşturma düşüncesi bulunuyor.
YÜZDE 20 ARTIŞ BEKLENTİSİ Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl de, kanun yürürlüğe girdiğinde, restoran ve lokantaların müşterilerinde en az yüzde 20 artış olmasını beklediğini ifade ediyor. Bingöl, bu artışın ekonomiye katkı sağlayacağını, istihdam artışı yaratacağını, ayrıca daha fazla insana dışarıda yemek yeme alışkanlığı kazandıracağını söylüyor.
İŞSİZLİK KORKUTUYOR Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı Murat Ağaoğlu ise sigara yasağının kapsamını genişleten yasanın tam olarak uygulanması halinde sektöre büyük bir darbe vuracağını ileri sürüyor. Ağaoğlu, yasada esneklik tanınmasını istiyor. Kahvehane sahiplerinin bu konudaki önerisi ise mekanlarda sigara 'içilen' ve 'içilmeyen' olmak üzere 2 bölüm oluşturmak. Bunun yanı sıra sektörde 1.5 milyon kişinin çalıştığını belirten yetkililer, yasağın birçok kişiyi de işsiz bırakacağından endişe duyuyor. Turizm sektöründe de endişeler benzer, çözümler ise tartışılıyor. Turizm Restaurant Kulüp Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkan Yardımcısı Kaya Demirer de, yasayı 'tedirginlikle' karşılayanlardan...
İçene verilen 50 YTL'lik cezayı az bulduğunu söyleyen Demirer, "Bizim '50 YTL veriyorum, içiyorum' diyen çok müşterimiz çıkacak. Ama işyerine cezası 5 bin YTL olacak. Uygulamada sorun yaşarsak sıkıntı olur" diye konuşuyor.
EN İYİSİ BIRAKTIRMAK Yasanın bağlayıcılığı konusunda milletvekillerinin kesin görüşlerinden sonra akıllara birçok soru da geliyor. Örneğin, büyük iş yerlerinde çalışan tiryakilerin vakit ve iş kaybına neden olacağı tartışılıyor. Buna karşın Türk Kalp Vakfı Başkan Danışmanı Nur Öztürk İlk, sigara molaları ve sigara için ayrılmış bir oda nedeniyle sigara içen bir kişinin kuruma yıllık maliyetinin bin 500 dolar olduğunu iddia ediyor. İlk, sigaranın 21 gün iş kaybına da neden olduğunu ifade ederek, şu öneride bulunuyor: "Bütün kapalı alanlarda sigara yasak olacağı ve şirketler de iş kaybı düşüşü yaşayamayacağı için en iyisi bunu güzel bir yöntemle bıraktırmak olacaktır."
TİRYAKİLERİN İKİ YOLU VAR Yasanın genişletilmesi teklifinin ortaya atıldığı andan itibaren başlayan tartışma hâlâ sürüyor. Vapurlar, taksiler, stadlar, kahvehaneler ve hatta barları bile kapsayan sigara yasağının yaşamımızda birçok şeyi değiştireceği ise 4 ay öncesinden belli oluyor. Günde onlarca sigara içen, kahvehanelerde vakit geçiren, 'Alkolü sigarasız almam' diyenlere ise iki yol öneriliyor; sigarayı bırakmak ya da evlerinde oturup sosyal hayattan vazgeçmek. Çünkü yasaya onay veren TBMM üyelerinin dünyanın birçok yerinde uygulanan yasadan geri adım atmaya ya da yasayı esnetmeye şimdilik pek de niyetleri yok gibi görünüyor.