Endometriozis, sebebi henüz tam olarak bilinmeyen ağrılı kronik bir hastalıktır. Kısırlık problemi bulunan kadınların yaklaşık yüzde 40'ına kadar olan kısmında tespit edilebilir.
Endometriozis, rahmin içini kaplayan endometrium denilen tabakanın, rahmin dışında, özellikle yumurtalık ve tüplerin ve rahmi destekleyen bağların üzerinde bulunmasıdır. Bundan başka mesane, kalın bağırsak, vajina, rahim ağzı ve cerrahi yaralar üzerinde de görülebilir. Nadiren akciğer, beyin, gözyaşı kesesi, kol, bacak ve diğer yerlerde de olabilir. Normalde rahmin içinde bulunan ve her adette kanayıp dökülen endometrium, diğer yerlerde bulunduğunda da aynı davranışı gösterir.
KISIRLIĞA YOL AÇABİLİR Fakat kan bu durumda dışarı akamadığı için karın içinde kaldığından yeni endometriozis alanları oluşur. Bunlar dokuda reaksiyona yol açar ve ağrı, nedbe dokusu, yapışıklık, mesane ve bağırsak problemleri ve kısırlığa neden olabilir. Endometriozise, laparoskopi yapılmadığı sürece kesin tanı konulamaz. Laparoskopi ile hastalığın yerleşim yeri, çapı, yayılım drecesi hakkında bilgi sahibi olunur bu da doğru tedavi uygulamada hekime yardımcı olur. Endometriozisin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Adet kanının tüplerden geriye doğru, batın içine akması teorisi bugün için en geçerli olanıdır. Ancak bu durum birçok kadında olmasına rağmen hepsinde endometriozis gelişmemesi, başka mekanizmaların olduğunu da akla getirmektedir. Bu, bağışıklık sistemine ait ya da hormon dengesi ile ilgili bir problem olabilir.
İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ VARDIR Endometriozisi tam olarak yok etmek mümkün değildir. Bu nedenle amaç ağrıyı gidermek, endometriozis odaklarının büyümesini önlemek, kısırlığı ve hastalığın nüksetmesini önlemektir. Ağrıyı gidermek için bilinen ağrı kesiciler alınabilir. Hormonal tedavi olarak eğer gebelik istenmiyorsa yumurtlamayı durdurucu ilaçlar (doğum kontrol hapları, progesteron, danazol, GnRH analogları) belirli sürelerle kullanılabilir. Bunların hepsine ait birtakım yan etkiler vardır, hastanın bunlardan haberdar edilmesi gerekir. Cerrahi tedavide odaklar yakılır ya da vücut dışına çıkartılır. Hasta çocuk doğurma çağını geçmişse, radikal tedavi olarak yumurtalıklarla birlikte rahmin alınması yoluna da gidilebilir. Cerrahi sonrasında gebe kalma oranı değişik çalışmalarda farklı oranlardadır.
Medicana Bahçelievler Hastanesi Tüp Bebek ve Klinik Şefi, Kadın Hast. ve Doğum Uzm. Doç. Dr. Suha Sönmez anlatıyor...