Üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 10'unda görülen PKOS'un henüz sebebi tam olarak bilinmediği için kesin tedavisi bulunmuyor.
Polikistik Over Sendromu (PKOS); bir kadının adet düzenini, doğurganlığını, hormon dengesini, insulin yapımını, kalp ve damar sistemini ve dış görünüşünü etkileyen metabolik bir hastalıktır. Hormon dengesi özellikle androjenler lehine değişerek, kadında erkeksi bir görünüm oluşmasına neden olur. Adet düzensizlikleri vardır ve yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistler bulunur. Bu hastalar gebe kalmakta da zorlanır.
Genetik şüphesi Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, ailenin diğer fertlerinde de bulunması genetik bir geçişi gösterebilir. Ancak bunun için yeterli bir kanıt henüz yoktur. Son zamanlarda insülin hormonu üzerinde durulmaktadır. İnsülin kan şekerini düzenleyen bir hormondur. PKOS'lu hastalarda kan insülin seviyelerinin beklenin üzerinde olması, insülin direnci fikrini ortaya atmış ve yumurtalıkların da bu yüksek insülin seviyelerinden olumsuz yönde etkilendiği fikrini doğurmuştur. Çünkü yüksek insüline maruz kalan yumurtalıklar fazla miktarda androjen denilen erkeklik hormonu salgılamaya başlarlar. Bu da yumurtlamayı önlemekle birlikte yüzde sivilcelenme, tüylenme ve kilo artışına neden olur.
Kilo kaybı çok önemlidir PKOS, kısırlık dışında kasık ağrısı, kilo artışı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, erkek tipi saç dökülmesi, boyun, koltuk altı, göğüs altı ve baldırda ciltte kadifemsi kabarma ve renkte koyulaşmaya neden olabilir. Kilo kaybı ile ideal kiloya ulaşmak, kan şeker düzeylerini azaltarak insülini daha dengeli tutar, yumurtlamayı uyararak daha düzenli adet görmeye neden olur. Yüzde 10'luk bir kilo kaybı, gebe kalma ihtimalini yüzde 30 artırır. PKOS'un gebe kadındaki olumsuz etkileri ise düşük oranları, gebeliğin neden olduğu şeker hastalığı, yine gebeliğin yol açtığı yüksek tansiyon ve erken doğum oranları olarak gösterilebilir.