Bursa kaplıcaları
Bursa'nın şifalı sularının banyosunun yanı sıra içme, solunum yolları, sinir, eklem, kas romatizmaları, gut aşırı şişmanlık, kadın hastalıkları, böbrek ve safra yolları hastalıklarını da iyileştirme özelliği bulunuyor...
*** Bizans'tan miras şifa
Uludağ'ı ile ünlü Bursa'da 2 farklı ılıca bulunuyor. Bizans döneminde bile insanların vazgeçilmezi olan şifalı sular, Avrupa'da sağlık dergilerinin manşetlerini süslüyor.
Bursa, şifalı su ve kaplıcalar yönünden tarih boyunca son derece zengin bir şehir olma özelliğini bugünlere kadar getiriyor... Avrupa'da yayın yapan birçok sağlık dergisi, Bursa kaplıcalarının önemine dikkat çekiyor. Bursa'nın şifalı sularının banyosunun yanı sıra içme ile solunum yolları, sinir, eklem, kas romatizmaları, gut, aşırı şişmanlık, kadın hastalıkları, böbrek ve safra yolları hastalıklarını da iyileştirme özelliği bulunuyor. Kaplıca suları, şehrin batısındaki Bademli Bahçe ve Çekirge yörelerinden çıkıyor. Her iki bölgeden çıkan şifalı suların kimyasal analizleri farklı sonuçlar veriyor. Osmanlı döneminde, Bizans'tan kalan hamamların onarımı yapılmış ve yeni kaplıcalar inşa edilmiş. Bu kaplıcaların en tanınmışları Kükürtlü, Eski Kaplıca, Yeni Kaplıca ve Koca Mustafa Paşa Kaplıcaları...
Birçoğunun adı bile unutuldu Bursa şifalı sularından, kaplıca ve hamamlarından isimleri bilinip günümüze ulaşamayanlar; Vakıfbahçe Kaynağı, Zeyni Nine, Horhor Kaynağı, Havuzlu Park, Garipleraltı Kaynağı, Cin Hamamı, Küplüce Kaynağı, Kükürtlü Kaynağı, Yeni Kaplıca, Kaynarca Kaynağı, Kara Mustafa Kaynakları, Şeyhi Bahçesi Kaynağı, Kabak Eşref Bahçesi Kaynağı, Bekar Hamamı, Armutlu Hamamı, Çekirge Hamamı, Boyugüzel Kaplıcası ve Van Hamamı'dır. Günümüze ulaşabilenler ise; Armutlu Kaplıcaları (Banyo, içme ve çamur olarak romatizma, gut, aşırı şimanlık, kadın, deri ve idrar yolları hastalıklarında kullanılmaktadır), Oylat Kaplıcası (Banyo olarak romatizma, deri ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir), Çitli Maden Suyu (İçme olup mide, karaciğer, idrar yolu hastalıkları, safra ve böbrek taşları ile kum dökücü olarak faydalanılmaktadır), Bakmaca Maden Suyu (Hazmı kolaylaştırıcıdır, mide, bağırsak, idrar yolu ve karaciğer hastalıklarında yarar sağlamaktadır), Ekşi Su'dur (Hazım bozukluklarında içme olarak kullanılmaktadır).
Hepsinin özelliği farklı Bunların yanı sıra Keleşpınar Ilıcası'nın banyo olarak yararlanıldığında vücudu rahatlatıcı etkisi bulunuyor. Meneviz İçmesi hazmı kolaylaştırıyor. Ağaçhisar Ilıcası ve Çamuru'nun ağrılı hastalıklarda, uyuz başta olmak üzere deri hastalıklarında, Sağdat Ilıcası'nın ağrılı hastalıklarda, Şükriye Çamuru'nun ise deri hastalıklarında tedavi edici özellikleri var.
ZÜRAP AKDÜZ
|