İstediği halde çocuk sahibi olamayan çiftlerde yaşanan kısırlık probleminin yüzde 40'ı erkekten kaynaklanıyor....
Erkekte kısırlık nadiren belirti verir. Erkek kısırlığının tam değerlendirmesini gerçekleştirmek için akıntı ve idrar yapma güçlüğü ile yanma olup olmadığının sorulması ve tam idrar tahlili ile en az 2 sperm analizi yapmak gereklidir. Ardından hormon tetkikleri, mikrobiyoloji ile ve serolojik testler, semen analizi, pelvik ultrasonografi fizik ve genital muayene ile ilgili bölümün hekimleri arasında ortak karar alınarak ne tür bir tedavinin seçileceği belirlenir.
* Hormonal nedenler: Beyin kısmındaki hipofiz bezinden salgılanan sperm üretim ve olgulaşmasını etkileyen FSH ve LH hormonundaki problemlerdir.
* Testislere ait sebepler: Sperm yapım bozukluğuna bağlı nedenler (nonobstrüktif) ve sperm atım bozukluğuna bağlı sebeplerdir (obstrüktif).
* Sperm taşıyıcı kanallara ve organlara ait nedenler: Üretilen spermin bu yollardaki bir tıkanıklık sonucunda ejekulata (meni) ulaşamaması ile sonuçlanır. Bu sistemin doğuştan tıkalı olduğu durumlarda, eşler kistik fibroz geni açısından taranmalıdır. Çünkü testislerden elde edilen sperm sonucu oluşan gebeliklerden doğan çocuklar böyle bir risk taşırlar.
* Sigara: Kısırlık tedavisinde sigara erkeğin şansını azaltıyor. Sigaranın spermlerde DNA değişimine yol açtığını ve bu değişimin, tüp bebek yöntemiyle döllenen embriyoyu etkileyebileceği belirtiliyor.
* Meslek seçiminin kısırlık üzerine etkisi: Hamam ve saunalarda çalışanlarda, döner ustalarında, fırın ve maden işçileri ile uzun yol şoförlerinde, seramik, cam işinde çalışanlarda, tinerin kullanıldığı boya işinde çalışarak yüksek oranda bunun gibi kimyasal madde soluyanlarda, sperm miktarında ve kalitesinde azalmalar tespit edilmektedir. Ayrıca yorucu ve stres katsayısı yüksek olan polislik gibi mesleklerde de kısırlık oranları yükselmektedir.