Yumurtlama bozukluklarının en önemli nedenini, hormonsal dengesizlikler oluşturmaktadır Aşırı zayıflama diyetleri ve yorucu egzersiz, yumurtlamayı olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir.
Yumurtlama, adet dönemi içinde oldukça kısa bir sürede yumurtanın salıverilmesidir. Yaklaşık 15 dakika sürer. Yumurta follikül denilen bir kese içinde bulunur ve follikül büyüdükçe içindeki yumurta da olgunlaşır. Bu büyüme sırasında, follikül östrojen salgılar. Östrojenin rahim ağzından salgıladığı özel sıvı, spermlerin yumurtaya ulaşmasını sağlar. Ayrıca rahim içinde bulunan endometrium tabakasının kalınlaşmasına neden olur. Daha sonra döllenmiş yumurtanın bu tabakaya rahatça yuvalanması mümkün olur. Diyet ve egzersizden, beyindeki bezlerde bulunan birtakım bozukluklara kadar birçok sebep yumurtlama bozukluklarına yol açabilir. Hormonsal dengesizlikler en olası sebepleri oluşturmaktadır. Uzun ve yorucu egzersiz, hormon salınışlarında değişikliklere yol açarak yumurtlama fonksiyonunu bozabilir. Anksiyete veya stresler de yumurtlamayı olumsuz etkileyebilir.
Sebebi yoktur Ayrıca yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler (aşırı zayıflama diyetleri), süt salgılatıcı hormon olan prolaktin düzeylerinde yükselmeler, beyindeki bazı yapılara ait tümörler, böbrek üstü bezi ve yumurtalıklara ait bazı hastalıklar da yumurtlama bozukluklarına yol açabilir. Bazı hormon içeren ilaçların uzun süreli ve kontrolsüz biçimde kullanımı da etkileyebilir. Kadınların yaklaşık yüzde 1-4'ünde yumurtalıklar erken yaşlarda iflas edebilir. Hasta adetten kesilebilir, ateş basmaları ve gece terlemeleri olabilir. Genellikle bir sebep bulunamaz. Hastaların az bir kısmında genetik bozukluklar, enzim eksiklikleri, kemoterapi, ışın tedavisi, yumurtalıklara uygulanan cerrahi girişimler, virüs enfeksiyonları, dengesiz hormon salınışları, bağışıklık sistemine ait bozukluklar, tiroit bezi hastalıkları, şeker hastalığı bulunabilir.
Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Süha Sönmez anlatıyor...