Çiftler ilk 2 ya da 3 yıl istedikleri halde çocuk sahibi olamıyorlarsa, vakit kaybetmeden bir merkeze başvurmalıdır. Uzmanları sıkıntıya sokan en büyük neden, geç kalınmış olmasıdır.
Yıllarca çocuk özlemiyle yaşayan çiftlere umut olan tüp bebek yöntemi, Türkiye'de de çok başarılı bir şekilde uygulanıyor. Kısırlık problemi ile bir tüp bebek ünitesine gelen hastaya yapılması gereken rutin tetkikler için adetin belirli zamanlarına uyan günlerde (örneğin hormon tahlilleri için adetin 3. günü, rahim filmi için adet bittikten 2 gün sonra) randevular belirlenir. 3-4 günlük bir cinsel perhiz sonrası için spermiogram istenir. Hasta daha sonra jinekolojik muayeneye alınır ve akabinde ultrasonografi yapılır.
Psikolojik tedaviye ihtiyaç duyulabilir Hastaya tüp bebek için randevu verildiğinde ilaçları da yazılır ve uygulanacak protokole göre hasta adetinin 21., 1. veya 3. günü üniteye çağrılır. Eğer hastanın anksiyete gibi psikolojik problemleri olduğu anlaşılırsa, psikolojik danışmanlık gerekebilir. Tedaviye başlandığında hastalardan hormon seviyesini anlamak için tekrar kan almak gerekebilir. Aynı gün tekrar ultrasonografi yapılarak tedaviye engel olabilecek herhangi bir kist ya da başka bir sorun olup olmadığına bakılır. Eğer hormon seviyeleri normalse ve kist yoksa tedaviye başlanır. Bu aşamada iğneleri kendisi yapacağından hastaya iğneleri nasıl yapacağı öğretilir ve daha sonraki kontrollerin günü belirlenir. İlk muayeneden sonra hastanın durumuna göre 3-5 gün sonra 2. muayene için çağrılır, sonraki kontroller ise gün aşırı veya günlük olabilir. Bu kontrollerde de kan ve ultrasonografi tetkikleri gerekebilir.