2008 kehanetlerinin Türkiye'ye etkisi (1)
İngilizlerin dünyada tanınan en etkili gazetesi Financial Times, "2008 yılı kehanetlerini" yayımladı. Bu kehanetlerin bir bölümü Türkiye'yi de ilgilendiriyor. İngilizler, dünyanın en başarılı istihbarat örgütlerine ve elemanlarına sahip. Hele hele Ortadoğu deyince, İngilizlerin üstüne ülke yoktur. "İngiliz istihbaratçıları planlar, Amerikan ve İsrail istihbarat örgütleri uygular" şeklinde bir kanaat vardır dünyada. Financial Times, ekonomik çevrelerin nabzını tutar, güçlü istihbarat elemanları vardır. Kehanetlerin Türkiye'yi ilgilendiren bölümünü analiz edelim.
Kehanetler * ABD başkanlığını Hillary Clinton kazanacak. * Rusya'da ipler hep Putin'in elinde olacak. * Pakistan'da Pervez Müşerref başkanlığı kaybedecek (darbe iması var). * ABD, 2008 yılında İran'a saldırmayacak. * Irak'ta gevşek merkezi hükümet, kuvvetli bölgesel yönetimler olacak. * ABD, Irak'ın petrolünü, üç bölgesel yönetimin ortaklaşa kullanması için İran'la anlaşacak. Bu anlaşma sonucu, Irak'taki şiiler ABD planına destek verecek. * Petrol fiyatları 100 doların üstüne çıkacak.
İranolayı ABD istihbarat örgütleri, İran'ın nükleer silaha ulaşmasının ancak 2010 ila 2015 yıllarında gerçekleşeceğini tespit etti. Bu bakımdan 2008 yılında İran'ı vurmayacak. ABD, İran'ı vurmazsa, Türkiye rahat edecek. ABD'nin baskısından kurtulacak. Türkiyeİran arasınad enerji konusunda, önemli anlaşmalar yapılıyor. Doğalgaz, elektrik, petrol nakli konusunda Türkiye daha rahat ekonomik ilişkiler kurabilir. İran ile sıcak ilişki, PKK ile mücadelede daha rahat ortam sağlar.
Gevşekyönetim Irak'ta gevşek merkezi yönetim, güçlü üç bölgeli devletçikler ABD modeliydi. Türkiye, güçlü merkezi hükümet istiyordu. Barzani üzerinde etkili bir yönetim arzuluyordu. Barzani yönetimi ile sıcak temasta olmak istemiyordu. Gevşek yönetim Türkiye'yi Barzani ve Talabani ile temasa zorlar, bunun sonucunda Talabani birkaç ay içinde bir uluslararası konferansı bahane ederek Türkiye'ye gelebilir. Irak Cumhurbaşkanı olarak karşılanır. Bu kehanete yönelik gelişmeler de zaten var.