KPSS'ye girmeden atama Eğer yüksek yerlerde birinci dereceden akrabanız ya da herhangi bir tanıdığınız varsa Devlet Memurları Kanunu'ndaki 'istisnai memuriyet kadrosu'na sınavsız atanabilirsiniz
Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan istisnai memuriyet kadrolarına atananlar sınavsız memur olabiliyor. Eğer dayınız ya da bir başka ifadeyle yüksek yerlerde tanıdığınız varsa Devlet Memurları Kanunu'ndaki istisnai memuriyet kadrolarına sınavsız atanabilirsiniz.
Bukadrolarnelerdir? İstisnai memuriyet kadroları, Devlet Memurları Kanunu'nun 59'uncu maddesinde belirtilmiştir. Bunları genel olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi memurlukları, bakanlık müşavirleri, basın ve halkla ilişkiler müşavirlikleri ve özel kalem müdürlükleri olarak sıralayabiliriz. İstisnai mem uriyet kadrolarına atanmada KPSS şartı bulunmamaktadır. Örneğin bir bakan KPSS'ye girmemiş lise mezunu bir kişiyi özel kalem müdürü kadrosuna atayabilir.
Adaylıkhükümlerinetabideğil Eğer bir yolunu bulup da istisnai memur kadrosuna atanmışsanız, Devlet Memurları Kanunu'ndaki adaylık hükümlerine de tabi olmayacaksınız. Nitekim Danıştay 12. Dairesi'nin 16.2.1998 tarih ve E:1995/ 8281, K:1998/348 sayılı kararında da; istisnai memurluklara aday memur statüsünde atama yapılamayacağı ve 657 sayılı kanunun aday memurlara ilişkin düzenlemeler getiren hükümlerinin bu kadrolara atananlar için uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Hemenkurumdeğiştiriyorlar Devlet Memurları Kanunu'nun 59'uncu maddesine göre, istisnai memur kadrosunda görev yapan personelin genel hükümler çerçevesinde naklen atanması da mümkün bulunmaktadır. Örneğin bir bakanın özel kalem müdürü kadrosuna atandınız ve göreve başladınız. Daha sonra aynı bakanlıkta ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında müktesebinize uygun bir kadroya genel hükümler çerçevesinde naklen atanmanız da mümkün.
İstismaredilmeyeaçık... İstisnai memur kadrolarına atanma, uygulamada istismar edilmektedir. Çoğu kez istisnai memur kadrolara atananlar 1 ay bile o görevde kalmadan, önce bakanlık içerisinde bir kadroya, daha sonra da kurumlar arası nakil yoluyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarına geçmektedir.
Uygulamakaldırılmalıdır Ülkemizde milyonlarca insan kamu kurum ve kuruluşlarında memur olabilmek için öncelikle KPSS sınavına hazırlanmakta ve sonuca göre devlet memuru olmayı beklerken, bir kısım torpilli insanın sınavsız devlet memuru olması vicdanları sızlatmaktadır.
***
* "Çalıştığımişyeriilemahkemelikoldum.İşyerimbanaiştenayrılmabildirgemivetazminatımıvermiyor.Budurumdaişsizliksigortasınanasılbaşvurabilirim?"ÖzlemTekbaşAydın-İstanbul Hizmet akitleri herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın sona erenler, Türkiye İş Kurumu'na süresi içinde şahsen başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmeleri, hizmet akitlerinin sona ermesinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmaları kaydıyla, işsizlik ödeneği almaya hak kazanmaktadırlar. İşsizlik sigortası ödeme ve hizmetlerinden yararlanabilmeniz için işten ayrılma bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde Türkiye İş Kurumu'na doğrudan başvurmanız gerekir. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre işsizlik ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülmektedir. Türkiye İş Kurumu'na işten ayrılma belgesi olmadan da işsizlik ödeneği talebi ile şahsen başvurabilirsiniz. Yalnız, iş sözleşmenizin herhangi bir kasıt ve kusurunuz olmaksızın sonlandığını bel gelemeniz gerekmektedir.