Sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük, ellerde titreme, kilo kaybı ve aşırı terleme gibi belirtiler, tiroit bezinin fazla çalışması sonucu olabilir. İdeal tedavi yöntemi, hormon üretimini azaltan ilaçlardır.
Tiroit bezinin fazla çalışmasına hipertiroidi denilmektedir. Üreme çağında olan kadınlarda adet düzensizliği belirtileri genellikle geri plandadır ancak gecikmeli adet görme veya uzun süreli adet görememe hipertiroidi durumunda da söz konusu olabilir. Hipertiroidide belirtiler hipotiroidi kadar sinsi değildir ve görülen belirti ve bulgular vücut metabolizmasının artmasına bağlıdır. Hemen hemen tüm organların işlevleri hızlanmıştır. BELİRTİLERİ... Bunun neticesinde ellerde titreme, sıcağa tahammülsüzlük, sinirlilik ve hassasiyet, kilo kaybı, aşırı terleme, nabzın hızlanması ve çarpıntı, ishal sık görülen belirtiler arasındadır. Bunun yanında çeşitli göz bulguları (gözlerin ileri doğru çıkması, göz kapağının düşmesi gibi) ve guatr gelişimi (tiroit bezinin büyümesi) söz konusu olabilir. Çeşitli belirtileriyle hipertiroidi düşündüren durumlarda veya tarama amacıyla yapılan TSH incelemesinin düşük bulunması ve sT4 veya sT3 seviyesinin yüksek bulunması, tanıyı koymak için yeterlidir.
MENOPOZDA ARTAR Hipertiroidi tanısı konulduktan sonra yapılacak incelemeler, tiroit bezi içinde nodül adı verilen kitlesel oluşumların bulunup bulunmadığına yöneliktir. Menopoz döneminde nispeten sık görülen hipertiroidi, bu dönemde zaten artmış olan kemik erimesi riskini daha da çoğaltır. Bu nedenle hipertiroidi tedavisinin etkili bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Aynı risk hipotiroidi nedeniyle tiroit hormonu tedavisi alan kadınlar, dozların iyi ayarlanamamış ve bu nedenle gereğinden fazla hormon alarak hipertiroidik hale gelmiş kadınlar için de geçerlidir.