Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 26 Aralık 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Beslenmenin 12 altın kuralı
Vücut ağırlığınızı bulun

Beslenmenin 12 altın kuralı

Sağlıklı beslenmenin temeli düzenli beslenmek... Peki bu sistemi hangimiz ne kadar uyguluyoruz? İşte sizlere Dünya Sağlık Örgütü'nün rehber niteliğindeki önerileri.



Gerçekten de çok geniş bir kavram olan sağlıklı beslenme için yapılması gerekenleri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 12 maddede toplamış. Bu 12 madde sağlıklı beslenmenin temel noktalarını içeren küçük bir rehber niteliği aynı zamanda...

* Besleyici bir diyet; hayvansal kaynaklı besinler yerine temel olarak çeşitli bitkisel kaynaklı besinlerden oluşmalıdır.

* Günde birkaç kez; tahıl grubu besinler (ekmek, makarna, pirinç, patates gibi) tüketilmelidir.

* Günde birkaç kez; bölgesel olarak bulunabilen, çeşitli taze sebze ve meyvelerden tüketilmelidir.

* Diyetle yağ alımı kontrol edilmeli, doymuş yağlar (sature) yerine doymamış yağlar (ansature) yeğlenmelidir. Doymuş yağlar: Tereyağ, kuyruk yağı vb. Doymamış yağlar: Ayçicek, mısırözü, soya, fındık, zeytinyağı vb.

* Yağlı kırmızı etler ve kırmızı et ürünleri yerine kurubaklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut gibi) balık, tavuk ve yağsız etler tüketilmelidir.

* Süt ve süt ürünleri kullanılmalı (yoğurt, peynir vb.). Ancak bunlar az yağlı ve az tuzlu olmalıdır.

* Seçilen besinler düşük şekerli olmalı, basit karbonhidratlar ya da basit şekerler yerine (çay şekeri gibi), kompleks karbonhidratlar (tahıllar, baklagiller gibi) tercih edilmeli, şekerli içeceklerin ve tatlıların tüketim sıklığı sınırlandırılmalıdır.

* Eğer alkol tüketiliyorsa, günde 2 kereden fazla alınmamalıdır (her alınan içki miktarındaki alkol değeri 10 gramı geçmemelidir).

* Az tuzlu diyet tercih edilmelidir. Günlük toplam tuz tüketimi (yemeklerle, ekmekle ve içeceklerle aldığımız tüm tuz miktarı) bir tatlı kaşığını geçmemelidir (metricconverter- ProductID6 g6 g). Kullandığımız tuz iyotlu olmalıdır (endemik guatr bölgesi olan ülkemizde, sofralık tuzun iyotla zenginleştirilmesi yasal bir zorunluluktur).

* Yemekler güvenli ve hijyenik bir şekilde hazırlanmalı; haşlama, fırında pişirme, ızgara ya da mikro dalga fırında pişirme gibi yöntemler kullanılarak yemeğe eklenecek yağın azaltılması sağlanmalıdır.

* Bebeklere tek başına 6 ay anne sütü verilmesi sağlanmalı ve 6. aydan sonra güvenli ve yeterli miktardaki ek besinlere başlanılmalıdır. Yaşamın ilk yılında emzirmeye devam edilmelidir.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Kilolardan kurtulunTaciz karşısında sakın...
Önüne gelen sanatçı olmuş'Dedikoducuyuz biz'
'Özgürlük'ün büyük başarısıGöğüslere toparlayıcı
Tacının varisi kızı...3 bin YTL yetmezmiş!
Acil servisaşk mesajları
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıSpikerlikten şarkıcılığa
Damacana dolduTencere yuvarlandı...
Londra'da bayram tatiliKavga ve yüzük yok
Kuru ciltlere mayonezBoyun ve dekolteyi unutmayın
Kırıklardan kurtulunEllere de maske
Püf NoktasıÇatlak ve selülitte son
Duş keyfinizi arttırınGünün Mönüsü
GÜNCEL
Yardım Yardım İsyanı
Şehit ailelerine yardım için başlatılan kampanyada toplanan para, hak...
Yüzkarası öğretmen
Ankara yanıyordu
Tecavüz suçlusu dede
Soyamadan vuruldu...
Doğuda kutup soğuğu
Doktorlardan Şeker gibi müjde
SPOR
Bize Bize en az '2-0' lazım
Brezilya'da tatil yapan Roberto Carlos, "Sevilla'yı elememiz için ilk...
Gelmeye hazırım
FİFA'dan güzel haber!
Yiğido'ya takviye
Topuz hazır
Konyaspor tarih yazdı
G.Birliği'nde büyük kıyım!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 10°C 3°C 
ANKARA Sisli 6°C -5°C 
İZMİR Çok Bulutlu 13°C 3°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 18°C 4°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 16°C 1°C 
EKONOMİ
IMKB E: 55.380,650 D:% -0,23
DOLAR S: 1,182 D:% 0,13
EURO S: 1,703 D:% 0,12
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku