Taciz kişinin bedenine kendisinin isteği veya izni dışında yapılan her şeyi kapsayan bir terimdir. Cinsel tacize arzu dışı cinsel ilişki (tecavüz), ağızla cinsel temasa zorlama, makattan cinsel temasa zorlama veya istek dışı vücudu teşhire zorlama veya biriyle temasa zorlama gibi durumlar girer. Cinsel taciz, her iki cinse de yapılabilir ve kanuna aykırıdır.
'Hayır' diyebilmeyi öğrenmek Bu tacizi yapan anne, baba, kardeş, arkadaş, ahbap veya hiç tanımadığınız birisi olabilir. Aile içindeki cinsel taciz de çok yanlıştır. Örneğin, bir babanın kızına tecavüzü korkunç bir olaydır. Anne bazen bildiği halde herhangi bir şey yapmaz veya yapamaz. Tanıdığınız bir genç böyle bir durumda karşı karşıyaysa; yardım edebilecek bir kişi veya kuruma başvurmalısınız. Cinsel tacize karşı iki tür tutum olabilir. Birincisi ve kolay olmayanı bu tacizi önlemektir. Önleme yöntemleri arasında taciz edebilecek kişilerle dostluk kurmamak, 'Hayır' diyebilmek, fiziksel güçle karşı koymak ve kaçabilmek girer.
Kasabalarda sosyal danışmanlık hizmeti Tabii tecavüze yeltenenin elinde de yaralayabilecek bir alet varsa karşı koymak oldukça risklidir. İkinci tutum fiziksel tacizle yeniden karşılaşmamaya gayret etmektir. Cinsel tacize uğrayan genç mutlaka ailesine bundan bahsetmeli ve yeniden olmasını önlemelidir. Anne veya baba bu tacizi yapan kişiyse, o zaman hastaneye veya doktora başvurulmalıdır. Doktorlar da bu durumu ilgili makamlara iletir. Birçok kasabada cinsel tacize uğrayan çocuk ve gençlere yardım için sosyal danışmanlık hizmetleri vardır. Bu danışmanlar ne yapılması gerektiğini gence ve çocuğa anlatır. Bazı çocuk ve gençler bedenlerinin kime ait olduğu konusunda şüpheye düşer. Buna tek cevap: İnsanın bedeni sadece kendine aittir! Bu bedeni taciz eden birisi varsa mutlaka akrabalardan, polisten, doktordan yardım istenmelidir. Avcılar Medicana Hastanesi Psikolog Betül Bilgen