Gaziantep Sanayi Odası, Kıbrıs Rum yönetimi ile 'milli tatlı' tartışmasına neden olan baklavanın tescilini aldı. Antep baklavasının geleneksel mutfağımıza ait bir tatlı olduğu kabul edilmiş oldu.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında 'milli tatlı' tartışmasına neden olan baklavanın tescilini aldı. GSO'nun 2005'te 'Antep baklavası' ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili için başvuruda bulunduğu Türk Patent Enstitüsü (TPE), tescili verdi. Resmi Gazete'de yayınlanması sonrasında herhangi bir itiraz gelmediği için tescil resmi olarak kesinleşti.
STANDART GELDİ Antep baklavasının geleneksel Türk mutfağına ait bir tatlı olduğu kabul edilen tescilde, hamurunun inceliğinden içine ne kadar fıstık konulacağına, şerbetinin kıvamından ne kadar süre pişirileceğine kadar üretiminin her aşamasına standart getirildi. GSO Başkanı Nejat Koçer, "Rumlar baklavaya sahip çıkmazdan 1.5 yıl önce biz yola çıkmıştık. Şu anda tescil oldu" dedi. Baklavanın uluslararası tescilini de hemen yaptıracaklarını kaydeden Koçer, şöyle konuştu:
KOÇER: CEVAP VERİLDİ "Kıbrıs Rum kesimine cevap verilmiş oluyor; baklava, Türkiye'de ulusal bir patente sahip. Bundan sonraki aşamaları da geçtikten sonra zaten artık kimse sahip çıkamaz. Onlar istedikleri kadar 'bizim milli tatlımız' desinler. Birileri kendi tatlısı dedi diye milli tatlıları olması mantıksız."