Üniversiteye hazırlananların dershane, sınav ve kırtasiye harcamalarının ailelere yıllık maliyeti 1 milyar 120 milyon YTL'ye ulaştı. Kayıtdışı ile bu rakam daha da yükseliyor.
Üniversiteye hazırlığın maliyeti her geçen yıl artıyor. Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, öğrencilerin yüzde 71.8'inin dershaneye gittiğini, yüzde 16.5'inin ise hem dershaneye gidip hem de özel ders aldığını söyledi. Yükseköğretim önündeki yığılma arttıkça, sektörün büyüdüğünü anlatan Boğa, özel öğretmenliğin de 'illegal biçimde kurumsallaştığını' ifade etti. Boğa, "Üniversiteye giriş sınavı sisteminin ailelere maliyeti, dershane ücretini öğrenci başına ortalama bin 800 YTL aldığımızda yapılan hesaplamaya göre, dershane ve kitap-kırtasiye harcamalarıyla 1 milyar 3 milyon 371 bin YTL'yi buluyor. Sınav maliyeti ile bu rakam yaklaşık 1 milyar 120 milyon YTL'ye çıkıyor" dedi. Boğa, kayıt dışı harcamaların eklenmesi halinde bu miktarın daha da artacağını söyledi.
950 BİN ÖĞRENCİ VAR Boğa, dershaneye devam eden öğrenci sayısının 940 bin 928 olduğunu ve sektörde 51 bin 692 öğretmenin görev yaptığını ifade ederek, "Bunun yanında özel ders veren öğretmenleri de buraya dahil edecek olursak sayının 100 bini bulacağı ortadadır" diye konuştu. Boğa, dershane sektörünün devletin ortaöğretim kurumlarında iyi yetişmiş öğretmenlerini de aldığını vurguladı.