Hamile kadının cinsel isteğinde azalma ortaya çıkabilir
Cinselliğe duyulan bilimsel ilginin giderek artmasına rağmen, gebeliğin seksüaliteye etkisi tam olarak anlaşılamamıştır.
***
Gebelik ve cinsellik
Özellikle, cinselliğin halen tabu olarak görüldüğü ülkemizde, çiftler arasındaki olası cinsel sorunlar gizemini korumakta ve cinsellik kulaktan dolma bilgilerle yaşanmaktadır. Aslında bu sorunların hekimler tarafından çiftlerle konuşularak ortaya çıkartılması ve çiftlerin aydınlatılması gerekmektedir.
Mastürbasyonla bağlantısı vardır Solberg ve arkadaşları, yaptıkları geniş kapsamlı bir çalışmada, gebeliğinde cinsel birleşmeye devam eden kadınlarda ortalama ilişki frekansında lineer bir azalma izlemişlerdir. Bu çalışmada, gebelik öncesi ilişki frekansı, belirgin olarak kadın yaşı ile orantılı bulunmuş ve yaşlı kadınların daha az aktif olduğu tespit edilmiştir. Evlilik süresi arttıkça cinsel aktivite azaldığı için evlilik süresinin de etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Şurası oldukça açıktır ki, yaş ve evlilik süresi birbirine bağımlı değişkenlerdir. Aynı çalışmada, ilişki frekansı ırk, din, eğitim seviyesi, gebelik hakkındaki negatif duygular ya da gebeliğin planlı olup olmadığı gibi ölçülerden bağımsız bulunmuştur. Gebelikte cinsel aktivite belirgin ve sürekli düşüş görülmesine rağmen, cinsel ilişki sıklığı ile diğer veriler arasında çok az sayıda tutarlı ilişki izlenebilmiştir. İlk 7 ayda mastürbasyon sıklığı ile cinsel ilişki sıklığı arasında az da olsa bir ilişki ortaya konulmuştur. Cinsel ilişkide aktif olanların mastürbasyonda da daha aktif olma ihtimalinin bulunduğu gözlenmiştir. Sekse duyulan ilginin yaş, evlilik süresi ve partnerden bağımsız olduğu düşünülmektedir. Gebelik sırasında orgazmik fonksiyon, ancak her kadında gebelik öncesi deneyimlerinin detaylı bir şekilde konuşulması ile değerlendirilebilir. Yapılan bir çalışmada, kadınların yalnızca yüzde 7'sinin hiç orgazm olmadığı belirtilmiştir. Aynı çalışmada, orgazmın gücünde ve şiddetinde gebelik öncesine göre belirgin bir azalmanın olduğu da izlenmiştir.
Kadında istek kaybı ortaya çıkabilir Sonuç olarak diyebiliriz ki, insan dişisi gebelik sırasında fiziksel, hormonal ya da psikolojik birtakım değişikliklere uğramaktadır. Bu değişikliklere yanıt oldukça farklıdır. Bu durum, insan cinselliğinin ve gebeliğe yanıtının bireysel yapısını göstermektedir. Pek çok kadın bu değişikliklere genellikle cinsel istek kaybı ile yanıt verir ve cinsel istek kaybı görülen kadın sayısı gebelik süresi ilerledikçe artış kaydeder. Bu durum kendisini, cinsel ilişki sayısında ve non-koital cinsel davranışlarda azalma ile gösterir. Non-koital davranışlardaki (oral-genital stimülasyon gibi) azalma, çok farklı faktörlerin etkili olduğunu göstermektedir. Sosyoekonomik ya da diğer demografik faktörlerin hangi gebe kadınları, ne şekilde etkileyeceği belirlenememektedir. Gebelik süreci kadının cinselliğinde özel bir durumdur ve bu yönüyle ele alınması gerekir.