Sofradan kalktıktan sonra midenizde rahatsızlıklar ortaya çıkıyorsa, reflü olabilirsiniz Şikayetlerinizi geçici yöntemlerle geçirmek etmek yerine bir uzmandan yardım almalısınız.
Reflü hastalığının toplumdaki sıklığını açıklamak oldukça zordur. Çünkü hangi bulguları ya da şikayetleri reflü varsayıp değerlendirmenize göre değişebilir. Fakat birçok çalışma göz önüne alınarak kabaca "Toplumun en az yüzde 10-15'inde en azından haftada birkaç bulgu görülür" diyebiliriz. Bu oran gebelikte, şişmanlıkta ve bazı kronik hastalıklarda artabilir.
MİDE FITIĞINA YOL AÇAR Mide fıtığının reflüyle arasındaki ilişkiyi açıklamak istersek şöyle diyebiliriz. Mide fıtığı (hiatal herni), midenin bir bölümünün diyaframdaki anatomik zayıflık dolayısıyla göğüs kafesine doğru kaymasıdır. Mide fıtığı AÖS'de gevşekliğe ve dolayısıyla anlamlı reflüye neden olabilir. Mide fıtığı olan her kişide reflü olmaz. Dolayısı ile klinik şikayetler ve bulgular dikkatli değerlendirilmelidir. Reflü mide asidinin yemek borusuna kaçması ile oluşur. Çoğu kişide, kişi beslenmiyorken de AÖS'de geçici gevşemeler ve asit kaçışı olur.
HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR Bunun belirli bir ortalaması vardır ve reflü olmaksızın bu olabilir. Eğer uzun süreli asit teması olursa, yemek borusunda hasar oluşur. Reflü hastalığı her sosyo ekonomik ve etnik grupta ve her yaşta görülebilir. Hastalığa 40 yaşından sonra daha fazla rastlanır ve hastaların şu an için yüzde 50'ye yakını 45-64 yaş arasında bulunmaktadır. Fakat önemle vurgulamak gerekir ki her yaşta hatta çocuklukta bile reflü olabilir.