İltihaplı romatizmal bir hastalık olan romatoid artrit, yıkıcı sonuçlara neden olabilir. Erken teşhis ve etkin, dinamik bir tedavi uygulanması çok önemlidir.
Dünya nüfusunun yüzde 1'ini etkileyen romatoid artrit, kadınlarda 60 yaşından önce 2-3 kat fazla sıklıkta görülen iltihaplı romatizmal bir hastalıktır. Özellikle el ve ayak küçük eklemlerini simetrik şekilde etkiler ve eklemlerde bozulmaya yol açar. İlk 2 yıl içinde önemli hasara, ilk 5 yıl içinde ise yüzde 30 iş kaybına neden olur. Yaşam beklentisini kısaltır. Medicana Hastanesi'nden Fizik Tedavi ve Romotoloji Uzmanı Doçent Doktor Nurdan Kotevoğlu, hastalığın çok yıkıcı olabileceğinin altını çizerken, mümkün olduğu kadar erken dönemde ve çok etkin, dinamik bir tedavi uygulanmasının gerektiğinin de önemini belirtiyor.
GENELDE ORTA YAŞTA BAŞLAR Her hastanın özelliklerine göre "hastaya özel" belirlenen medikal ve fizik tedavi yöntemleri kullanılarak, mümkün olduğu kadar eklemlerin bozulmasının önlenmesi ve fonksiyonun korunması sağlanır. Başlangıç yaşı orta yaşlardır. Ama bazen de 60 yaşından sonra da görülebilir.
SEBEBİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR Genetik hastalığa yakınlığın ve hastalığın şiddetinin belirlenmesinde önemlidir. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik olarak yatkın kişilerde enfeksiyon ajanlarının hastalıktan sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Bu etkenlere karşı geliştirilen immun yanıt, eklemlerdeki yapılarla çapraz reaksiyona girer. Normal bağışıklık yanıtı bozulur ve eklemde hasar meydana gelir. Virusler ve bakteriler neden olabilir. Eklemde ödem, iltihabi hücrelerin toplanması, zamanla kıkırdak, kemik ve tendonların da hasarlanmasına yol açar. Tedavide iyi sonuç alabilmek, hasta hekim işbirliğinin kesintisiz olmasıyla ilişkilidir.