Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), gıda ürünlerinin üretip satanla nihai tüketici arasındaki süreçte 3 kata varan oranlarda pahalandığını belirledi. TZOB'a göre, üreticinin satış fiyatıyla tüketicinin ödediği arasındaki fark, yaş sebze ve meyvede yüzde 298'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 194'lere, baklagillerde yüzde 163'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 175'lere ulaşıyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kasım ayında bazı ürünlerin perakende fiyatlarında artış, bazılarında da düşüş yaşandığını belirterek, şu bilgileri verdi:
ŞAMPİYON ARMUT "Bu dönemde en büyük azalma yüzde 6 oranında ıspanakta olurken, en yüksek artış yüzde 57.6 ile armutta gözlenmiştir. Diğer ürünlerden salatalıkta yüzde 30.5, elmada yüzde 22.2, kuru incirde yüzde 17.1, havuç ve kuru kayısıdaki yüzde 14'lük artışların dışındaki diğer ürünlerdeki artış ve azalışlar makul düzeylerde kalmıştır."