Meyve suları, kek, kurabiye, şekerleme, sütlü tatlılar, sert kıvamlı şekerler, karamel, gofret, çikolata, muz gibi yiyecekler dişlerde çürük oluşma riskini artırıyor. İdeali, bunları yedikten sonra hemen dişleri fırçalamak. Ancak fırçalama olanağınız yoksa tatlı yedikten sonra süt, ayran içmek, peynir yemek şekerin ve ortaya çıkan asidin zararlı etkilerini önleyerek çürük riskini azaltıyor. Süt, ayran ve peynirin tüketilmesi sayesinde, ağız ortamındaki tükürük içerdiği kalsiyum, flor ve fosforla çürüğe karşı doğal bir savunma sağlıyor. Öğünlerden sonra ve ara öğünlerde sakız çiğnemek de çürük riskini azaltabilir.
ŞEKER ÇÜRÜK NEDENİDİR Fast-food gıdalar da diş ve çevre dokulara uzun süre yapışarak tutunabilir şeker ve şeker zengini gıdalardır. Şekerden zengin besinler, asit ortam oluşmasına ve bakterilerin diş dokularının bozulmasına neden olur. Fazla miktarda ve şeker ağırlıklı beslenme alışkanlığının, şişmanlığın yanı sıra diş çürüğüne de yol açtığını unutmamak gerekir. Çocuklar yüksek karbonhidratlı gıda ve içeceklerden, öğün arasında yedikleri bisküvi, kraker, cips gibi yiyeceklerden uzak tutulmalıdır.