Diş eti çekilmesine yanlış diş fırçalama, diş taşı, kürdan kullanımı bile yol açabiliyor. Tedavisi nedene göre değişiyor, gerekirse cerrahi yöntemlere başvuruluyor.
Diş eti çekilmesi üzerine değişik faktörlerin etkisinin olduğu bildirilmiştir. Bunlar; temel olarak yapısal faktörler, iritan faktörler ve diş eti iltihabı ile periodontal hastalıklar olarak sıralanabilir. Bunun yanında uzun kas ataşmanları, diş köklerinin morfolojisi, uygunsuz diş kapanışları, dişlerin diş arkı dışında yer alması gibi yapısal birtakım faktörler de bulunmaktadır.
Estetik problemler... Medicana Diş'ten Doktor Nazan Bozkurt; travma, yanlış diş fırçalama, fırçalama süresi ve sıklığı, anormal ortodontik kuvvetler, bakteri plağı, diş taşı, kötü alışkanlıklar (diş aralarına sık sık kürdan, toplu iğne gibi yabancı cisimler sokulması, tırnak yeme, kalem ısırma, vb.), hatalı dolgu ve protezler gibi iritan faktörlerin de diş eti çekilmesine neden olabileceğinin altını çiziyor. Diş eti çekilmelerinin sonucunda dişlerin klinik kron boyları artar. Özellikle ön bölgede hastalar dişlerini uzamış gibi hisseder ve bazı estetik sorunlar ortaya çıkar. Çoğu birey için bu durum aşırı hassasiyet ve kök çürüklerinden çok daha önemlidir. Diş eti çekilmesi bulunan kişilerde çekilmelere bağlı olarak çeşitli şikayetler görülebilir. Bunlar, kök/diş hassasiyeti, kök çürükleri, estetik problemler, dişi kaybetme korkusu ve pulpa hastalıklarıdır. Dişe ti çekilmelerinin tedavisinde etkene yönelik uygulama yapılmalıdır. Daha sonra eğer gerekli ise çeşitli cerrahi yöntemlere başvurarak diş eti çekilmesi kapatılabilir. Dolgu işlemi uygulanabilir Örneğin çekilme hatalı ve sert fırçalama ya da çeşitli alışkanlıklara bağlı olarak geliştiğinde, öncelikle bu faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Etken periodontal hastalık ise hastalığın kontrol altına alınmalı ve ilerlemesi engellenmelidir. İleri derecede problemli ve cerrahi olarak tedavi edilemeyen durumlarda dolgu, kron gibi restoratif işlemlere başvurulabilir