Şeker hastalığı (diyabet mellitus: DM), sertleşme sorununa (erektil disfonksiyon) neden olan en önemli faktörlerden biridir. DM'li hastalarda yaş ve hastalık süresine bağlı olarak yüzde 25 ila yüzde 75 arasında değişen oranlarda erektil disfonksiyon görülmektedir. Seksüel fonksiyonlardaki bozulma, DM'li hastaların yüzde 12'sinde ilk semptomdur. DM'de, erektil disfonksiyon insidansı yaşa bağımlıdır ve 30 yaşta yüzde 15 oranında iken, bu oran 34-60 yaş arasında yüzde 55'e çıkmaktadır.
Penil kan basıncı düşer DM, periferik sinir sistemi ve santral sinir sistemini etkileyerek, androjen üretimini, psikolojik yapıyı, damar bütünlüğünü, endotel ve düz kas fonksiyonunu bozmaktadır. Diyabetik hastalardaki erektil disfonksiyonun en önemli sebeplerinden biri, damarsal patolojilerdir. Sertleşme problemi olan hastalarda, damar bozukluklarının sinirlerle ilgili değişikliklerden çok daha sık olduğu gösterilmiştir. Diyabetik erektil disfonksiyonlu hastaların yüzde 62'sinde, herhangi bir sinirsel rahatsızlık olmaksızın, penil arteriyel tıkanma varlığı gösterilmiştir. Hirshkowitz ve arkadaşları, DM'si olan erektil disfonksiyonlu hastalarda, diyabetik olmayan hastalara göre gece sertleşmelerinin sayısının daha az olduğunu, sertleşme zamanının daha kısa olduğunu, penil rijiditenin azaldığını, derin soluma sırasında kalp hızının azaldığını ve penil kan basıncının düştüğünü saptamışlardır. Tüm bu çalışmalar, DM'ye bağlı olarak gelişen erektil disfonksiyon vakalarında nörojenik ve vasküler faktörlerin birlikte rol oynadığını göstermektedir. Bununla birlikte, DM'ye bağlı ortaya çıkan ereksiyon problemi gelişiminde bazı başka mekanizmaların da etkili olduğu belirtilmiştir.
Damarları da etkiler Penisin damarları ve sinirleri etkilendiği zaman, erektil disfonksiyon meydana gelir. Diyabete bağlı görülen erektil disfonksiyonda risk faktörleri; hastalığın süresi, diyabetin tipi, insülin tedavisi, kontrolsüz metabolizma ve periferal vaskülopatinin varlığıdır. Diyabetik bir hastada peniste vibrasyon hissinin kaybolması, nörojenik, vasküler ve hormonal faktörleri içeren, birçok mekanizmanın kompleks ilişkisi ile açıklanmaktadır. Penil düz adalede relaksasyon bozulur ve nitrik oksit (NO) yapımı azalır. Hastalarda testosteron seviyesi azalmış veya normal bulunabilir. Kan şekerinin kötü regülasyonu, önemli bir risk faktörüdür. Uzun dönemde ortaya çıkan vasküler değişiklikler. bütün damarları etkilemektedir. Kan şekeri regüle olsa bile, sinirsel ve damarsal komplikasyonlar ileri dönemde seksüel fonksiyonları etkileyebilir.