Şekerli çocukların % 50'sinde görülen şeker komasının erken teşhisi önemli Tedavi edilmediğinde, ölüme yol açan koma tablosu bile ortaya çıkabiliyor.
Daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde Tip 1 diyabet görülür. Pankreasta bulunan ve insülin üreten hücrelerin zedelenmesi ile meydana gelir. Hastalar, insülin yetersizliği olduğundan ömürleri boyunca insülin hormonunu dışarıdan (enjeksiyon yoluyla) almak zorunda kalır. Çocukluk çağında görülen şeker hastalığı vakalarının yüzde 98'inden fazlasını, Tip 1 yani insüline bağımlı diyabet oluşturur.
FAST-FOOD ALIŞKANLIĞI ETKİLİ Medicana Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Şal, şeker hastası çocukların yüzde 50'sinde şeker koması (diabetik ketoasidoz) adı verilen ağır klinik bulguların seyrettiğini ve bu belirtiler zamanında fark edilmeyip tedaviye alınmayan şeker koması vakalarında, ölüme yol açan koma tablosu bile görülebileceğini ifade ediyor. Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan çalışmalar çocuklarda Tip 2 diyabetin arttığını da göstermektedir. Diyet ve egzersiz eksikliği, okullarda çocuklara zararlı yemek veren makineler, büyük porsiyonlar, Tip 2 diyabetin artmasında etkendir. Devamlı fast-foodla beslenen, kola içen ve hamburger yiyen çocuklar tabii ki Tip 2 diyabet hastası adayı oluyor. Günlük alınan kalori miktarının giderek artması, buna karşılık fiziksel aktivitenin azalması, çocukları daha da çok tehdit etmeye başladı. Ebeveynler gerekli önlemleri almakta geç kalmamalıdır.
UZMANA DANIŞILMALIDIR Eğer sizin çocuğunuz da şeker hastalığı tanısı aldıysa, bir beslenme uzmanına danışarak kendisi için uygun beslenme programını öğrenin ve özenle uygulayın. Egzersiz yapmanın da hastalığın tedavisinde çok önemli bir yeri vardır.