Türkiye'nin ilk kopya koyunu 'Oyalı' doğdu, tartışma da başladı. 'Kopya koyun kurban olur mu?' sorusuna yanıt arayan ilahiyatçılar ikiye bölündü.
Türkiye'de genetik kopyalama yoluyla doğan ilk kopya koyun 'Oyalı' yepyeni bir tartışmayı gündeme getirdi: "Kopya koyundan kurban olur mu?" TAKVİM'in görüşlerine başvurduğu ilahiyatçılar 'kopya kurban' konusunda ikiye bölünürken, çoğunluk bu uygulamanın yanlış olduğuna dikkat çekti.
'KOPYA ET SAĞLIKLI DEĞİL' Kurban ibadetinde kan akıtmanın esas olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Saim Yeprem, kopya koyunun kurban edilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı, Prof. Celal Yeniçeri, Prof. Salih Akdemir gibi ilim adamları ise kopya koyunların sağlıklı olmadığı için kesilemeyeceğini söyledi. Son söz hekimlerde Kopya koyunun kurban edilip edilmeyeceği konusunda topu tıp uzmanlarına atan ilahiyatçılar, 'kopya etin sağlığına' vurgu yaptı.
'Eti yenmeyen kurban olmaz' "Klonlanankoyunun etini yemenin sakıncalı olmadığı tıbben ispatlanırsa, sorun yok. Ancak yenmezse, diğer hayvanlar gibi bu hayvandan da kurban olmaz." Prof. Dr. Bayraktar BAYRAKLI
'Kurbanın amacı ve cinsi belli' "Kurbanibadetinin esası kan akıtmaktır. Cinsi de bellidir. Kopyalama yoluyla doğmuş olmasında mahzur yoktur. Tabiattaki doğum da zaten bir klonlamadır." Prof. Dr. Saim YEPREM
***
Kopya tartışma
Türkiye, ilk kopya koyunu olan 'Oyalı'la tanıştı. Bu doğumla beraber 'Kopya koyundan kurbanlık olur mu?' tartışması başladı. İlahiyatçılar, bu soruyu farklı şekillerde yanıtladı....
İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin 5 yıllık çalışması meyvelerini verdi ve Türkiye'nin ilk kopya koyunu olan "Oyalı" dünyaya geldi. Ancak kopya koyun projesi, bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Klonlama yönteminin yaygınlaşmasıyla gelecekte üretilecek hayvanların kurbanlık olarak kullanılıp kullanılmayacağını yorumlayan ilahiyatçılar, birbirinden farklı görüşler ortaya koydu.
'YARADILIŞLA OYNANMAMALI' Bazı din bilginleri 'fıtrat' yani 'yaradılış' üzerinde oynama yapılmaması gerektiğine vurguda bulunurken, kimi ilahiyatçılar da kurbanlıkta aranan şartların kesin olarak belli olduğunu, bu niteliklere uyan bütün canlıların kurbanlık olarak kesilebileceğini açıkladı.