Hamilelikte saptanan diyabet, doğacak olan bebeğe büyük zarar veriyor Kan şekerinin normal seviyeye getirilmesiyle sağlıklı doğum gerçekleşiyor.
Gebelik ve şeker hastalığı denilince, 2 ayrı durumdan bahsedilmektedir. Bunlardan ilki gebelik sırasında şeker hastalığı saptananlar (gestasyonel diyabet), ikincisi ise daha öncesinde şeker hastalığı tespit edilip gebe kalanlar... Daha önce şeker hastalığı tanısı konulmamış gebelerde gebelik sırasında yüksek şeker düzeyleri ortaya çıkmasına, gestasyonel diyabet adıveriliyor. Bunun tam olarak sebebi bilinmemekle beraber, bebeğin beslenmesi için gerekli ortamı sağlayan plasentadan salgılanan hormonlarla ilgili olduğu sanılıyor.
ANORMAL BÜYÜMESİNE YOL AÇAR Gestasyonel diyabet, gebeliğin geç dönemlerinde ortaya çıkar. Bu dönemde bebeğin vücudu oluşmuştur ancak büyümeye devam etmektedir. Bundan dolayı gebelik öncesi şeker hastalığı tanısı almış gebelerdeki gibi organ bozukluklarından ziyade, başka yollarla bebeğe zarar vermektedir. İnsülinin bebeğe geçmemesine karşın şeker ve diğer yiyecekler geçmektedir. Böylece annedeki yüksek kan şekeri bebekte de yüksek kan şekerine yol açmaktadır. Bunun sonucu olarak bebek de bu fazla şekeri kullanabilmek için fazla insülin üretmek zorunda kalır. Fazla şeker bebekte yağ olarak birikir. Bazı diğer etkilerle birlikte bu durum bebeğin anormal büyümesine yol açar. Buna makrozomi denilmektedir. Büyük bebek normal yolla doğumda ciddi zorluklara yol açmaktadır. Ayrıca bebeğin vücudunda fazla insülin yapılması ile doğumdan sonra kan şeker düzeyi çok düşebilmekte, bu tip bebeklerde solunum problemlerine daha fazla rastlanmaktadır. Ayrıca bu bebeklerde şişmanlık ve ileride şeker hastalığı gelişme riski de artmaktadır. Bu sebeplerle gestasyonel diyabet mutlaka tedavi edilmelidir. EGZERSİZ YAPMAK ÖNEMLİ Amaç kan şekeri seviyesini normal gebelerdekine benzer tutmaktır. Bunu sağlamak için yapılması gereken ise doktor takibinde diyet ve egzersizdir. Eğer diyet ve egzersize rağmen şeker düzeyi kontrol altına alınamazsa, insüline başlanması gerekmektedir. Gestasyonel diyabet, genellikle doğuma birlikte ortadan kaybolur. Bazı kişilerde devam ederse tedavinin de sürdürülmesi gerekir. Ayrıca gestasyonel diyabetin sonraki gebeliklerde tekrarlama olasılığı yüksektir. Gestasyonel diyabeti olan kadınlarda yıllar sonra şeker hastalığı gelişme riski artmaktadır. Bunu önlemek için fazla kilolardan kurtulmak, uygun beslenmek ve egzersiz yapmak gerekir.
GESTASYONEL diyabet gelişme riskinin yüksek olduğu gebeler: 35 yaş üstü, daha önceki gebeliğinde şeker hastalığı gelişmiş, ölü doğum veya sık düşük yapmış, yakın akrabalarında şeker hastalığı bulunan, normal olmayan veya ağırlığı 4 kg'ın üstünde bebek doğurmuş ve gebelik öncesi kilosu normalden fazla olanlar...