Sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) hastalığı ve kalp hastalıklarının çeşitli ortak noktaları vardır. Zira bu hastalıklar için belirtilen sigara içme, yüksek tansiyon, diyabet, aşırı kilo, yüksek kolesterol seviyeleri gibi risk faktörleri ortaktır. Nitekim bütün bu risk faktörlerinin ortak sonucu aterosklerotik damar hasarıdır. Bu damar hasarı kalp damarlarında olduğu gibi penise giden damarlarda da oluşabilir ve sonucunda sertleşme sorunu ortaya çıkar.
Kadınlarda durum çok farklı değil! Hatta son zamanlarda yapılan çalışmalarda bu hasarın önce penis damarlarında olabileceği ve sertleşme sorununun gelecekteki kalp hastalığının habercisi olabileceği bildirilmiştir. Yapılan bir çalışmada, kalp krizi geçiren hasta grubunun yüzde 64'ünde hastalık öncesinde sertleşme sorunu olduğu bildirilmiştir. Yine kalp hastalığı için verilen bazı ilaçların sertleşme sorunu yaratabileceği, ayrıca kalp hastalığı nedeniyle oluşan depresyon sonucunda sertleşme sorununun aşikar hale gelebileceği bilinmektedir. Koroner arter hastalığı cinsel yaşamı birçok şekilde etkiler. Enfarktüs sonrası anksiyete ve depresyon sıklıkla görülen tablolardır. Birçok hasta yeterli fiziksel gücü olmasına karşın hastalık öncesi işlev düzeylerine geri dönemez. Kalp hastalarında cinsel işleve yönelik çalışmaların çoğu erkekler üzerine yoğunlaşsa da kadınlarda da durumun çok farklı olmadığı görülmektedir. Koroner arter hastasında cinsel ilişkinin fiziksel sınırlarını belirlemek için hem cinsel ilişkinin fizyolojik getirilerini değerlendirmek hem de hastanın bireysel kardiyak risk faktörlerini tanımlamak gerekir. Kardiyovasküler hastalıkları olan kişilerde korku ve bilgi azlığı sıklıkla cinsel aktiviteyi engellemektedir. İki kat merdiven çıkabilmek, hastanın cinsel aktiviteyi tolere edebileceğinin iyi bir göstergesidir. Hasta cinsel aktivitede fiziksel olarak hazır olana kadar cinselliğin ve paylaşımın diğer şekillerini (el ele tutuşma, sarılma, öpüşme gibi) kullanılabilir. Daha az aktif cinsel pozisyonlar tercih edebilir.
6-8 hafta ilişkiden kaçınmak gerekir Kardiyovasküler ilaçların bir kısmı cinsel aktiviteyi etkileyebilir. Böyle durumlarda, eğer mümkün ise başka bir ilaç tercih edilmelidir. Nitrat içeren kalp ilaçları kullanan hastalarda sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) ya da tadalafil (Cialis) kesinlikle kullanılmamalıdır. Kalp krizi sonrası 68 hafta cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir, hastalık öncesi cinsel işlevselliğe dönüş genelde 23 ay olarak öngörülür. Doktor görüşü alınarak ilişki öncesinde dilaltı ilacının kullanımı yararlı olabilir.