Şeker tadından vazgeçemeyen, iştahını baskılayamayan, formuna önem veren bireylerin çok iyi bir alternatif olan yapay tatlandırıcıları şeker yerine kullanması daha uygun görülmektedir. Tatlıların yapımında güvenle ve rahatlıkla faydalanılabilecek olan bu yapay tatlandırıcıların enerji değeri yok veya göz ardı edilecek kadar düşüktür. Kan şekeri üzerinde de olumsuz etki yaratmamaları nedeniyle rafine şeker yerine tercih edilmeleri çok daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda bu tatlandırıcıların bazılarının toz formları da mevcuttur. Kendinize bu toz tatlandırıcılarla hazırlanmış farklı tatlar oluşturabilirsiniz.
Önemle vurgulamak gerekir kidiyabet hastası olanların aslavar olan diyetlerini bozmamaları ge-rekmektedir. Özellikle hamur işleri tü-ketiminde sınırlama yapılmalı, ev bak-lavası, lokma, tulumba gibi ağır tatlı-lar yerine sütlaç, komposto, hoşaf, ka-bak tatlısı gibi sütlü, meyveli tatlılartercih edilmelidir. Kırmızı et yerinesebze, meyve ve kurubaklagil tüket-mek de çok daha faydalı olacaktır.