Erektil disfonksiyonda penise negatif basınç uygulama tekniği, ilk olarak 19. Yüzyıl sonlarında John King tarafından tanımlanmıştır. Bununla birlikte, 20. Yüzyıl'ın başlarında penis köküne konstrüktör bant yerleştirilmesinin geliştirilmesine kadar bu yöntem fazla ilgi görmemiştir. Kendisi de bir erektil disfonksiyon hastası olan Geddings Osban'un 1974'te FDA onayı aldığı vakum cihazını geliştirmesiyle, bu tedavi modeli uygulanmaya başlanmıştır.
Klinik kullanım ve sonuçları Vakum sistemleri; saydam bir silindir, negatif basınç oluşturmaya yarayan bir pompa ve konstriktör halkadan oluşmaktadır. Uygulama sırasında, hava geçirmezliğin sağlanması için kayganlaştırıcı bir madde sürüldükten sonra penis silindirin içine yerleştirilir. Ardından, elle veya elektriksel sistemlerle, silindir içinde -90 mmHg'yi aşacak şekilde negatif basınç uygulanır. Ereksiyon sağlandıktan sonra, konstriktör bant penis köküne yerleştirilir ve silindir içindeki negatif basınç sıfırlanır ve vakum çıkartılır. İşlem sonrası ortalama 2.5 dakikalık ereksiyon sağlanabilmesine rağmen, bu ereksiyon fizyolojik bir ereksiyon değildir. Özellikle konstriktör bandın üzerinde ereksiyon olmaması ve distalde bir derece soğukluk belirlenmesi, vakum cihazları ile elde edilen ereksiyonun olumsuz yönleridir. Vakum ereksiyon cihazının etkinliğini belirlemek için yapılmış olan çeşitli çalışmalarda tatminkar bir ereksiyon sağlama oranları yüzde 70-94 arasında bildirilmiştir. Partner memnuniyetiyle ilgili çalışmalarda ise yaklaşık yüzde 89'luk olumlu sonuç alınmış ve vakum cihazının kullanımını yaygınlaştırmıştır. Bu kadar yüksek klinik başarı oranları bildirilmesine rağmen, vakum ereksiyon cihazının beklenilenden daha az etkin olduğunu belirten çalışmalar da vardır.
Yan etkileri ve uygulama zorluğu Vakum ereksiyon cihazı klinik olarak etkin bir tedavi modeli olarak bildirilmişse de çeşitli komplikasyonları ve yan etkileri olan bir tedavi yöntemidir. En sık saptanan yan etki ağrıdır. Özellikle konstriktör bant alanında ortaya çıkan ağrı, genellikle cihazın kullanımının öğrenildiği dönemde daha sık oranlarda saptanmaktadır. Vakum ereksiyon cihazının uygulanımı sırasında, konstriktör bandın distalinde penil kan akımının azalması nedeniyle soğukluk ve ekimoz saptanması diğer yan etkilerdendir. Özellikle Aspirin veya kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ekimoz daha ciddi boyutlarda saptanabilir. Ayrıca, konstriktör bandın 30 dakikadan daha uzun süre uygulanması, özellikle spinal kord lezyonu olan hastalarda penil erozyon, nekroz ve gangrene yol açabilir.