Uzmanlar, bebeklerin yemeği reddetmesi halinde parmağınızın ucunu kaşık olarak kullanmanızı öneriyor.
***
Katı yemeği reddederse
Anne sütünden katı yiyeceklere geçerken bir takım sıkıntılar yaşayabilirsiniz Bunu dönemi daha kolay atlatmak için sabıra ve ufak tüyolara ihtiyacınız var.
Bebekler katı yiyeceklere başlandığında genellikle yediklerini kusar. Katı yiyeceklere yeni başlayanlar doğal olarak yeni tadlara, niteliklere ve katı beslenmenin metoduna değişken bir tavır sergilerler. Bir hafta isterler, diğer bir hafta istemezler. Böyle bir durumda size bir kaç pratik öneri:
Kaşık olarak parmak ucunuzu kullanabilirsiniz Bebekler kaşığa nazaran parmakları daha hoş karşılarlar. Bir parça pirinci ya da muz püresini parmaklarınıza koyun ve bunu oradan emmesine izin verin. Bu şekilde rahat yemeyi öğrendikten sonra, bir miktar yiyeceği dilinin ucuna yerleştirin böylece zamanla dilinin ucundaki yiyeceği geriye doğru boğazına atarak yutmayı öğrenebilir..
Bir de plastik kaşık deneyin... Metal kaşıklar soğuk hissi verir. Bebeğinizin öğünlerinde başka bir şeyin dikkatini çekmesini istemiyorsanız bu soğuk metal kaşıkları kulanmayın.
Onu yemesi için zorlamayın Zaman zaman bebeğinizin katı yiyecekleri reddetmesi beklenen bir şeydir. Bu olduğu zaman, bırakın ve başka bir gün deneyin. Bebeğiniz hazır olduğunda yiyecektir.
3 ay önce doğum yaptım. Bebeğimi sık sık emziriyorum, sizce ideal doyurma sıklığı nedir? Bebeğiniz ne zaman acıkırsa o zaman emmek isteyecektir. Bunu da size ağlayarak belli edecektir. Zaten bir süre sonra ağlama şekillerinden bebeğinizin ne istediğini anlar duruma geleceksiniz. Günde 8 kez beslemek en normalidir. Bebekler genelde mideleri boş olarak 5 saatten fazla uyuyamazlar. Anne sütü ile beslenen bebekler, anne sütü daha çabuk sindirildiği için mama ile beslenen bebeklere göre daha çabuk acıkırlar.
2 aydır kızımı emziriyorum ama sütüm çok az geliyor. Sütümün miktarını arttırmak için ne yapabilirim? Sütünüzün az gelmesinin sebebi psikolojik de olabilir. Gün içinde dinlenmeli ve mümkün olduğu kadar stresten uzak durmalısınız. Onun dışında öneriler bol bol sıvı almanız, taze meyve ve sebze tüketmeniz. Ayrıca bulgur pilavı ve soğan yemek de sütünüzün miktarını arttırmada yardımcınız olacaktır. Sütlü tatlılar tüketmeyi de unutmayın.
Anne sütünü kestikten sonra çocuğuma organik gıdalarla beslememin bir zararı olur mu? Organik gıdalar, kimyasal ilaç ve hormon gibi sağlığımız için zararlı olan maddeleri içermeyen doğal şartlarda yetiştirilip, doğal koruyucular ile hazırlanmış gıdalardır ve bebeğinize vermenizde bir sakınca yok. Ama organik olsun ya da olmasın tüm sebze ve meyveleri suda bekletip yıkadıktan sonra kabuklarını soyarak tüketmeli, mevsime uygun sebze ve meyveleri tercih etmelisiniz.