Kuraklığı bahane gösteren toptancılar, kuru bakliyat fiyatını ikiye katladı. Barbunya, mercimek ve bulgur yüzde 100'e yakın zamlandı.
Bu yaz yaşanan kuraklık, etkisini yeni yeni göstermeye başladı. Kuraklığı bahane eden birçok sektör, zamları fiyatlarına yansıtmakta gecikmedi. Bunlardan en önemlilerinden biri de gıda. Özellikle ortadireğin mutfağından eksik etmediği birçok yiyeceğe zam geldi. TARIM REFORMU ŞART Toptancılar, buğdaya yapılan yüzde 100 zammı, diğer kuru bakliyat fiyatlarına da yansıttı. Mercimek, bulgur, barbunya, fasulye, pirinç gibi mutfakların temel ihtiyaçları olan kuru bakliyata, yüzde 100'e yakın oranlarda zam geldi. Toptancılar, tarımla ilgili kalıcı tedbirler alınmadığından şikayetçi.
***
Hububata şok zam
Kuraklık, sofraları vuruyor. Hububat ürünlerinde toptan fiyatlar yüzde 25 ile yüzde 100 arasında arttı. Bu artışlar şimdiden raflara yansımaya başladı, zamların devamı gelecek.
Son yılların en kurak mevsimiyle birlikte tarım ürünlerinde yaşanan rekolte kaybı, hububat fiyatlarını katladı. Sektör temsilcileri, hububat ürünlerinin toptan satış fiyatlarının yüzde 25 ila yüzde 100 arasında arttığını belirtirken, bu artışın tüketicilere de yansımaya başladığını söyledi.
DARGELİRLİYİ VURACAK Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, özellikle buğdayda yaşanan yüzde 20'lik rekolte kaybının hububat fiyatlarını ciddi şekilde etkilediğini kaydetti. Reis, "Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle artışlar yok. Türkiye'de tarımla ilgili kalıcı tedbirler alınmadığı için fiyatlar çok daha fazla arttı'' dedi. Toptan fiyatlarda yaşanan artışların perakende fiyatlarını da şimdiden yüzde 40'lara varan oranlarda etkilediğini vurgulayan Reis, özellikle sabit gelirli vatandaşların zamlardan çok olumsuz etkileneceğini ifade etti. Reis, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buğday fiyatlarında yüzde 50-60, ayçiçeğinde yüzde 50, bulgurda yüzde 100 fiyat artışı var. 3-4 ay önce 1 YTL'den satılan kırmızı mercimeğin toptan fiyatı 1.5 YTL'ye, 2.5 YTL'den satılan barbunyanın toptan fiyatı 4 YTL'ye çıktı. Bir tek nohutta fiyat artışı yok. Nohut fazla suya ihtiyaç duymadığı için üretimde bolluk var. Kuraklık, ürün kalitesi ve standardını da etkiledi."