Türkiye'de her yıl yaklaşık bin 500 çocuğa lösemi teşhisi konuluyor. Hastaların çoğu, ilik ünitelerinin yetersizliği nedeniyle hayatını kaybediyor.
Araştırmalara göre, Türkiye'de kan kanseri olarak bilinen lösemi hastalığına yakalanan çocuk sayısı korkutucu boyutlara ulaştı. Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından yapılan araştırma, ülkemizde her yıl bin 200 ila 500 çocuğa lösemi teşhisi konulduğunu ortaya koydu.
'Psikololojik destek şart' Bu hastalığın fiziksel olduğu kadar psikolojik etkenlerinin de bulunduğunu açıklayan LÖSEV Başkanı Dr. Üstün Ezer, çocukları mikroplardan koruyan maskelerin, onları yaşıtlarından ayırarak öteki insan konumuna getirdiğini ve psikolojik açıdan desteği zorunlu kıldığını dile getirdi. 'Göz göre göre ölüyorlar' Türkiye'de ilik bankalarının ve nakil ünitelerinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Ezer, hastaların çoğunun ilik bulunmasına rağmen hastanelerden randevu alınamamasından dolayı göz göre göre hayatını kaybettiğini açıkladı. Lösemi tedavisinin 3 yıl süren ve yıllık masrafı 150 bin YTL'yi bulan bir hastalık olduğunu da söyleyen Ezer, ilik nakil ünitelerinin sayısının artırılması gerektiğini belirtti.