Depresyon, her yaşta görülen bir hastalıktır... Kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır. Eğer siz de depresyon belirtileri taşıyorsanız, yazı dizimizi kaçırmayın!
***
Depresyondayım unutuldum!
Depresyon, genellikle 30'lu yaşların başlarında ortaya çıkar. Bir kez depresyon geçiren bir hastanın ikinci kez depresyona girme olasılığı, diğer insanlara göre daha yüksektir. Bazı hastalarda mevsimsel özellik gösterir. Ailenin diğer bireylerinde depresyon öyküsü bulunan kişilerde, majör depresyon görülme riski daha fazladır.
DUYGULARDA DEĞİŞİKLİK OLUR Depresyondaki bir hastada; duygulanım bozuklukları, bilişsel bozukluklar (düşünce, bellek, algı, dikkat), davranış bozuklukları, fizyolojik (bedensel) bozukluklar ortaya çıkar. Depresyon geçiren kişinin duygularında da birtakım değişiklikler olur. Her şeye karşı genel bir ilgi azalması, hayattan zevk alamama ön plandadır. Kişinin arkadaşlarına, ailesine, sevdiklerine, çevreye, uğraşılarına karşı duygusal bağları oldukça zayıflar. Karamsarlık, umutsuzluk, geleceğe dair beklenti kaybı, genel bir keder-hüzün hali ile birlikte giden duygusal bir çökkünlük hakim olur. Depresyondaki kişi kendisini yetersiz, değersiz, başarısız hisseder ve dış dünyadan uzaklaşır. İçe kapanma, konuşmada azalma, ağlamaya eğilimin yanında agresif davranışlar da sergileyebilir.
GÜN İÇİNDE FARKLILIK GÖSTERİR Hatta hastada gün içinde bile değişen duygulanımlar görülebilir. Genellikle sabah saatlerinde depresif duygular daha yoğun olurken akşama doğru bu duygularda kısmen rahatlama görülür. Bu durum uyumakta zorluk çekmeyen, ancak gece boyunca sık uyanan ve sabah erken uyanıp tekrar uyuyamayan hastalarda daha sık rastlanılan bir durumdur. Tam tersinde ise yani uykuya dalmakta zorluk yaşayan ama gece boyunca rahat uyuyan hastaların sabah kendilerini daha iyi hissettikleri, akşama doğru kötüleştikleri saptanmıştır.