Dünyada gün geçtikçe artan ve insan sağlığını tehdit eden aşırı şişmanlığın, yani obezitenin tedavi edilmesi şart. Aksi halde kalp-damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol ve hatta kanser kapıya dayanıyor.
***
Oy şişmanım şişmanım zayıflayamazsan yandın!
Dünyada gün geçtikçe artan ve insan sağlığını tehdit eden aşırı şişmanlığın, yani obezitenin tedavi edilmesi şart. Aksi halde kalp-damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol ve hatta kanser kapıya dayanıyor.
Sağlıksız yaşamın yanı sıra genetik yatkınlık da obeziteye (aşırı şişmanlık) davetiye çıkarıyor. Anne ve babası obez olan çocuğun, bu hastalığa yakalanma riski yüzde 80. Sadece anne ya da baba obezse bu oran yüzde 40, her ikisi de obez değilse risk yüzde 7'ye geriliyor. Obezite ve buna bağlı hastalıklarda tüm dünyada artış yaşanıyor. Bunun başlıca nedeni ise fastfood ağırlıklı beslenmek ve hareketsizlik. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) rakamları, son 10 yıl içinde çocuklarda obezitenin yüzde 10 oranında arttığını gösteriyor. Uzmanlar, ebeveynlere çocuklarını abur cuburdan uzak tutmalarını öneriyor. Obezitenin tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çeken Çamlıca Medicana Hastanesi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Babek Tabandeh sorularımızı yanıtladı.
* Obezitenin nedenini anlatır mısınız? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) obeziteyi bir hastalık olarak kabul ediyor. Obezite, çok küçük düzeye sahip olsa da hastalıklardan kaynaklanıyor. Kortizon fazlalıkları, hormonal bozukluklar, metabolizmadaki sorunlar, bazı ilaçlar sonucu kilo alınmasından oluşabiliyor. Bunlar obezitenin sadece yüzde 4-5'i. Obezite tamamen hayat koşullarına, kötü beslenmeye ve hareketsizliğe bağlı olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla en ciddi sorun modern hayat. Az yürümek, az koşmak, az kalori yakmak ve alınan gıdaların hem fazla olması en büyük sorun.
* Diyet ürünler sağlıklı mı? Bu, tartışmalı bir konu. Bir kısmı gerçekten de sağlıklı. Ama suni tatlandırıcılar hâlâ tartışılıyor. Bunu kullanmak yerine, yarım küp şeker tüketilmeli. Bazı diyet ürünler, ciddi kimyasal madde içeriyor. Zayıflama çayları içilebilir, ama günde en fazla 2 bardak.
* Obezitenin zararları neler? Bu hastalık, özellikle yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarına yol açıyor. Obezite meme kanseri başta olmak üzere bazı kanserlere neden oluyor. Ayrıca ciddi akciğer hastalıkları, solunum yetersizlikleri, astım, bel fıtığı, eklemlerde -özellikle diz- sorunlarına yol açıyor. Bir de işin psikolojik ve sosyolojik sorunlar yaratan boyutu var.
* Peki, obezitenin tedavisi nasıl? Uygulanan cerrahi yöntemler neler? Diyet uygulayarak kilo veren hastaların yüzde 30'u birinci senenin sonunda yine şişmanlıyor. Yani, diyeti sürdüremiyorlar. Hastaların yüzde 98-99'u başarısız oluyor. Bu durumda cerrahi yöntemler devreye giriyor. Diyetisyen, dahiliye, endokrinoloji ve gerekirse psikiyatri uzmanlarıyla ortak bir çalışma yapılıyor. Cerrahiyle hastaların, aşırı yemek yemelerini engelliyoruz. Hastaya mide kelepçesi takıyoruz. Bu yöntemin başarı oranı yüzde 90.