Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülen tiroid hastalıkları en çok hamileleri seviyor. Tiroid gebelikte; düşüklere, ölü veya erken doğumlara neden oluyor.
***
Tiroid pusuda
Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülen tiroid hastalıkları en çok hamileleri seviyor. Tiroid gebelikte; düşüklere, ölü veya erken doğumlara neden oluyor.
Tedavisi mümkün olan, ancak çok nadir olarak tamamen iyileşen tiroid hastalıkları, gebelik döneminde hem kadınların, hem de bebeğin sağlığını tehdit ediyor. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen tiroid hastalıklarının hamilelerde son derece tehlikeli olduğunu söyleyen Çamlıca Medicana Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ferda Erbay, "Tiroid hastalıklarının tüm gebelik boyunca tedavi edilmesi gerekir. Gebelik tiroid hastalıklarını etkileyebileceği gibi, tiroid hastalıkları da gebeliğin seyrini etkileyebilir" diyor.
İYOT EKSİKLİĞİ ARTIYOR Dr. Erbay'ın verdiği bilgiye göre; gebeliğin ilk 3 ayında TSH seviyelerinde hafif bir azalma görülür. Ayrıca iyot ihtiyacı da artar. Bu nedenle gebelik sırasında günde 200 mcg iyot alınması gerekmektedir (normalden 50 mcg daha fazla). Fetus tiroidi 12. gebelik haftasından sonra iyotu almaya ve 14. haftasında tiroid hormonu üretmeye başlar. Gebeliğin 20. haftasından sonra TSH, TBG ve tiroid hormonları seviyeleri giderek artar; gebeliğin 36. haftasında erişkinlerdeki düzeyine ulaşır. Gebelikte annenin kan dolaşımındaki T3, T4 ve tedavide kullanılan diğer ilaçlar, plasentadan bebeğe geçerken, TSH geçmez. Doğumdan hemen sonra bebekte TSH ve tiroid hormonları artar; ancak 6 hafta sonra hormon düzeyleri normale döner.