Kalp hastalıklarının belirtileri, günlük yaşamda kendisini ele veriyor. Çocuklarda genellikle bir aktivite sırasında göğüs duvarında oluşan adale travması, göğüste ağrıyı tetikliyor....
Çocuklarda görülen kalp hastalıkları arasında göğüs ağrısıyla belirti verenler de yer alıyor. Çamlıca Medicana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ferhan Meriç, miniklerde görülen göğüs ağrılarını şöyle anlattı: Çocuklarda göğüs ağrıları genelde kalp dışı nedenlerden kaynaklanır. Kalp damar sistemine bağlı bir nedenle oluşan ağrılar nadir olmakla birlikte tanı konulamaması ciddi sonuçlara yol açabilir. Göğüs ağrılarının çoğu göğüs kafesi ve göğüs duvarına bağlı ortaya çıkar.
Kaslar zorlanıyor Göğüs duvarı ve adalelerinin travmasından kaynaklanan ağrılar genellikle sportif aktivite sırasında oluşur. Ağır egzersiz, ağır kaldırma, kuvvetli öksürük, göğüs kaslarında zorlanmaya bağlı ağrıya yol açar. Çocuklarda kaburgaların kemik ve kıkırdak dokularından kaynaklanan, sıklıkla kısa süreli, batıcı, ani başlayıp geçen, tekrarlasa da çocuğun yaşamını etkilemeyen ağrılar da görülebilir. Göğüs ağrılarının önemli bir kısmında incelemelere rağmen neden bulunamaz, bunlar 'idiopatik' tanımlanamayan nedenler olarak adlandırılır. Bu grup çeşitli çalışmalarda yüzde 12-45 oranında bulunur. Ergenlik döneminde artar, genellikle istirahatte ortaya çıkar. Ağrı kesici tipte olabilir, kısa süreli, ani başlayıp geçen, derin nefes alma ile artan, çocuk büyüdükçe azalan ağrılardır. Üst ve alt solunum sistemi hastalıkları solunum kaslarında zorlanmaya bağlı olarak göğüs ağrısına neden olabilir. Herpes zoster denilen döküntülü viral hastalık omurgadaki sinir köklerinin tutulması ile uzun süreli göğüs ağrılarına yol açabilir. Astımda egzersizin başlattığı göğüs ağrısı sık görülür. Önceden tanı almamış, egzersizle ortaya çıkan göğüs ağrısı olan çocuklarda önemli oranda astım saptanır. Gastrointestinal sistem hastalıkları da oldukça nadir göğüs ağrısı nedenlerindendir. Reflü ve buna bağlı yemek borusu iltihabı en olağan nedenidir. Gastrit ve peptik ülser de göğüs ağrısı sebebi olabilir. Çocuklarda psikolojik kökenli göğüs ağrıları da görülebilir. Anksiete ve stres önemli ölçüde göğüs ağrısına yol açar ve organik nedenlerden ayırt etmek zor olabilir. Sık nefes alıp vermek, bulumia, depresyon, metamfetamin, tütün gibi maddeler de göğüs ağrısına neden olur. Genç sağlıklı çocuklarda sebebi bilinmeyen göğüs duvarı tutulumu kısa süreli, batıcı göğüs ağrısına yol açar. Birkaç nefesten sonra kaybolur.
Aile öyküsü önemli Ergenlik döneminde kız çocuklarında, fibrokistik meme dokusu olan genç kızlarda ve meme iltihabında meme dokusundan kaynaklanan göğüs ağrısı olabilir. Kardiyak nedenli göğüs ağrıları keskin olmayan, daha derinden gelen, basınç ve sıkıştırılma hissi uyandıran bir ağrı tipidir. Ağrının egzersizle ilgili olması, bayılma ve çarpıntının eşlik etmesi, ailede ani ölüm öyküsünün varlığı göğüs ağrısının kalp kaynaklı olabileceğini düşündürür. Çocuklarda doğumsal ve edinsel yapısal kalp ve damar hastalıkları ile ritim bozuklukları, göğüs ağrısına neden olur. Kalp kaynaklı göğüs ağrıları oransal olarak azınlıktadır ama bir kalp sorununun işareti olabileceği için büyük önem taşımaktadır.