Bebek ve çocuklarda görülen kalp hastalıklarından morarma, atak şeklinde belirti veriyor. Erken teşhis hayat kurtarıyor.
***
Morarıyorsa kalptendir
Bebek ve çocuklarda görülen kalp hastalıklarından morarma, atak şeklinde belirti veriyor. Erken teşhis hayat kurtarıyor.
Her ebeveynin çocuk sağlığı konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor. Çamlıca Medicana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ferhan Meriç, çocuklarda kalp hastalığı alarmı olan morarma, morarma nöbeti ve çömelme ile ilgili şu bilgileri verdi: Morarma (siyanoz), doğumsal kalp hastalıklarının kompleks denilen grubunda yer alan bir bulgudur. Bu grup tüm kalp hastalıklarının oldukça küçük bir kısmını oluştursa da hayati açıdan erken teşhisi büyük önem taşır. Morarma yeni doğan bebekte hemen görülebileceği gibi daha sonraki aylar ve yıllar içinde de ortaya çıkabilir. Hastalığın tipine ve derecesine göre morarmanın derecesi de değişir. Kansızlığı fazla olan bebeklerde bazen fark edilmeyebilir. Süt çocukluğu çağında 'siyanotik atak' yani morarma atakları şeklinde nöbetler gelişebileceği gibi, çocukta yürürken yorulma ve çömelme ihtiyacı şeklinde de görülür. Gerçek morarma atağı öncesinde hasta az ya da çok mordur ve atak sırasında hızlı, derin soluma vardır. Nefes tutma atağında ise nefes tutulmasını takiben morarma olur, bu demir eksikliğidir.
ULTRASON ÇEKİLİYOR Çocuklarda morarmanın nedeni muayene ve tetkiklerle anlaşılamıyorsa, çocuk kardiyoloji uzmanına yönlendirilmelidir. Kompleks, siyanotik kalp hastalıklarında, erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcı olabilir. Bu bebeklerin hemen kalp ultrasonografisi ile incelenmesi gereklidir.