Gıdalar soğukta da bozulur!
Gıdaların saklanma, hazırlama ve sunulma aşamalarında uygun sağlık koşullarına uyulmaması besin zehirlenmelerine neden oluyor. Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor.
Bakteriler rutubette ürüyor Gıda zehirlenmelerine karşı, ortamın ısısı bakterilerin çoğalmasını önleyecek yeterlilikte olmalıdır. Bakteriler, sıcak (35-37 derece), rutubetli, proteinden zengin ve natürel ortamda hızla ürerler. Yüksek oranda tuz içeren, asidik, aşırı sıcak, (50-55 derece) veya çok soğuk ortamda (5-15 derece) üreyen bakteri türleri vardır. Bakterilerin üreyebilme ısı aralığı 5-60 derece arasındadır. Bu aralık "tehlike alanı" olarak isimlendirilir. Besinlerden et, tavuk, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 5-60 derece arasında asla bırakılmamalıdır.
|