Kamu personeli sınava girmeden görevde yükselebilirken, unvan değişikliği için ise mutlaka sınavda başarılı olmak gerekiyor. Çünkü bu konuda başka alternatif yok.
Kamuda görev yapan personelin görevde yükselme sınavına girmeden de atanma şansı bulunuyor. Ancak konu unvan değişikliğine gelince personel mutlaka sınava girmek zorunda. Bu konuda çeşitli zamanlarda mevzuat değişikliği istense de, henüz sınavın dışında bir altenatif yok. İşte bu konuyla ilgili merak edilen sorular ve cevapları:
* Yardımcı Hizmetler sınıfında yer alan gassal unvanlı kadroda görev yapan personel din hizmetleri sınıfındaki imam unvanlı kadroya unvan değişikliği sınavına tabi tutulmadan atanabilir mi? Yakup Köse/Sinop Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanmak için unvan değişikliği sınavında başarılı olmakta gerek olup gassal unvanlı kadrodan imam unvanlı kadroya unvan değişikliği sınavında başarılı olanların atanmasında bir sakınca yoktur.
* Adalet Bakanlığı'nda infaz ve koruma memuru olarak çalıştım. Hukuk fakültesini bitirdim. Belediyede memur kadrosunda çalışmaktayım. Avukat kadrosuna atanmam mümkün müdür? Kasım Er/Kastamonu Avukat kadrosuna atanmanız için ilgili kurumun açacağı unvan değişikliği sınavında başarılı olmanız ve mevzuatta aranan diğer şartları taşımanız halinde mümkün olabilmektedir.
* Daha önce araştırma görevlisi kadrosunda görev yaptım. Halen bilgisayar işletmeni kadrosunda görev yapmaktayım. Mühendis kadrosuna görevde yükselme sınavına girmeden atanabilir miyim? Daha önce araştırma görevlisi kadrosunda görev yapmanız ve bilgisayar işletmeni kadrosunda görevde bulunmanız halinde unvan değişikliği sınavında başarılı olması durumunda mühendis kadrosuna atanabilir.
* Uzman erbaşlar hangi görevlere atanabilir? Kadir Talu/ Kayseri Bu şekilde görev yapanların, aranan şartları taşıması kaydıyla memur, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, hizmetli ve benzeri görevlere atanabilmesi mümkün bulunmaktadır.
* Görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda disiplin cezası şartı aranabilir mi? Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddesi dikkate alındığında, sadece aylıktan kesme ve kademe ilerlemesi disiplin cezası almış olanlar daire başkanı ve üstü kadrolara atanamaz. Bu durumda disiplin cezası almış olanlar müdür ve bu düzeye kadar olan görevlere atanabilir. Başbakanlığın 2002/25 sayılı genelgesinde yer alan ve yönetmeliklere aktarılan hükme göre disiplin cezaları sadece görevde yükselme eğitimine katılan niteliklerine göre değerlendirilmesinde dikkate alınmaktadır. Bunun anlamı bu durumda olan personel, Görevde Yükselme Sınavı'na katılabilmektedir.
* Üç yıl yardımcılık döneminde sonra yeterlik sınavı sonucunda atanılan görevler (kariyer meslek elamanları) görevde yükselme yönetmeliklerine tabi midir? Kariyer mesleklerden yapılacak atamalar, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 2. maddesine göre görevde yükselme sınavına tabi değildir. Bunun anlamı yönetmelikte görevde yükselme için konmuş olan şartlar bu kişiler için aranamaz. Bu genel açıklama, müdür ve bu düzeye kadar olan görevler için geçerlidir.